sobota, 03. junij 2017

Čajanka z Manco Košir v torek, 6. junija, ob 18. uri v kavarni hotela Union
Zaključek sezone priljubljenih Čajank z Manco Košir se seli iz knjigarne Konzorcij v kavarno hotela Union, kjer bo slavje avtorjev pisem v knjigi Človeška ljubezen Izidorja Gašperlina, dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, mag. Mirana Možine in Tomaža Flajsa, piske spremne študije dr. Lee Šugman Bohinc ter zvestih obiskovalk in obiskovalcev. Srečanje bo obogatila glasba kantavtorja Andraža Poliča.

ČLOVEŠKA LJUBEZEN je šesta knjiga pisem neumorne dopisovalke Mance Košir. To pot plete mrežo refleksij o bolečinah, ranjenosti, o strahu in sramu, o otroških travmah in njihovem celjenju v odraslosti s pomočjo psihoterapije. O odnosih in čustvih, ki nas temeljno zaznamujejo. Razmišljujoči »terapevti za dušo in telo pripovedujejo lastne zgodbe šibkosti, celjenja in rasti ter opisujejo izkušnje iz svoje terapevtske prakse raznolikih šol in pristopov. Njihov iskren in pogumno samorazkrivajoči glas nas navdihuje, da tudi bralci pogledamo globoko vase. Spodbuja nas, da osvetlimo svoje čustvene vzorce in izbire odzivov, ki nas in naše bližnje delajo nesrečne. Da spregovorimo in povemo, da prosimo za pomoč. Kajti vsi si želimo, da bi bila naša bolečina slišana in ne bi bili več sami z njo.

Citati iz knjige ČLOVEŠKA LJUBEZEN:

Manca Košir: Dobro je gledati nazaj na svoje življenje, poiskati rdečo nit in si že zdaj odgovarjati na usodna vprašanja, ki se postavljajo umirajočim: »Kdo sem? Ali sem živel izpolnjeno življenje? Sem uresničeval svoje želje, sledil svojim sanjam?« Velja: »Lastna razlaga življenja je vrhovno sodišče eksistence, samo pred samim sabo se mora človek zagovarjati za svoje življenje.«

Izidor Gašperlin: Ljubezen izkazujemo skozi odnos. Ljubezen živi skozi odnos. Ljubezen je ODNOS. Pred tem pa odločitev zanj. Pristnost in dobronamerna odkritost sta humus, ki dela odnos rodoviten. Odnos, ki ni tak, je  – mrtev.

Gabi Čačinovič Vogrinčič: Žalost vodi v globino notranjosti in vase, a ni dobro, da je v globini samo žalost, in ni dobro, da ostajamo v njej sami. Razkošje je, ko predelamo bolečino, a ne moremo predelati vseh bolečin! Zato je tako pomembno, da zmoremo živeti tudi z njo polno življenje in rasti za bližino in sočutje.

Miran Možina: Zaradi globoko vtisnjene polarnosti ljubezenskega vzorca je nemogoče spremeniti ljubezen samo v obilje sladkosti, zabave, užitka in lahkotnosti, kar je postal danes močan trend. Ljubezen zato nikoli ne bo samo udomačeni maček, ki prijazno prede, ampak vedno tudi grozeči tiger, ki lahko ugrizne in rani na najbolj boleč način.

Tomaž Flajs: Sram je boleč občutek doživljanja lastne nevrednosti, neke svoje pomanjkljivosti, zaradi katere se nam zdi, da nas nihče ne more imeti zares rad. Ob tem je ranjen naš občutek dostojanstva, zaradi česar se lahko želimo maščevati ljudem, ki nas zasramujejo, da bi dosegli izravnavo občutka vrednosti med seboj in njimi.