petek, 05. maj 2017

V TOREK, 9. maja, ob 18.uri v knjigarni Konzorcij

Čajanka z Manco Košir

09.05.17 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij
Gostji: Desa Muck in Nela Malečkar.
Čajanka z Manco Košir
Gostji čajanke bosta priljubljena pisateljica Desa Muck, s katero se bo Mancapogovarjala o njeni novi knjigi kolumn Takole bom rekla, in urednica knjige,Nela Malečkar. Obe sta veliki ljubiteljici živali, zato bo pogovor tekel tudi o študiji gozdarja Petra Wohllebna Skrivno življenje živali.
Toplo vabljeni na prgišče modrosti in obilico smeha!
Odlomka za okus.
Desa Muck, Takole bom rekla:
Lani, nekako ob tem času, sem v eni od slovenskih revij brala kolumno M.K. o tem, kako fino se je imela na skupinskem postenju. »Glej jo, Koširjevo!« sem vzkliknila: »Spet je v novi sekti!« Zabavala sem se ob misli, kako radostno poskakujejo v krogu, pojejo mantre in se spogledujejo s tretjim očesom. Njihovi blaženosti in navdušenju nad postom  najbrž ni ne konca ne kraja. Doživljajo serijska vnebovzetja, ponoči pa izčrpani hlipajo v blazino ter po kotih lovijo pajke in se bašejo z njimi. Pa še klistir in vse druge ogabne grozote! Mazohisti pač. Že ime društva, ki je organiziralo post, mi je povedalo vse: Preporod! Da ne nagovarjajo ljudi k skupinskemu samomoru? Ko pa sem še prebrala, da je voditelj Marjan Videnšek karizmatičen, me je zaskrbelo še bolj. Karizmatični ljudje so mi sumljivi. Ali so nevarni ali pa pobirajo denar od naivnežev. Rajši crknem, ko da se jim kdaj pridružim v njihovi norosti!

Peter Wohlleben, Skrivno življenje živali:
Načeloma živalska čustva zanimajo številne ljudi. Vendar to zanimanje večinoma ne vključuje vseh vrst, sploh pa ne tistih, ki se nam zdijo nevarne ali gnusne. »Zakaj pravzaprav imamo klope?« To je vprašanje, ki mi ga pogosto postavijo, pa se mi še vedno zdi zanimivo. Kajti ne verjamem, da ima katera koli žival posebno nalogo v ekosistemu. Se vam zdi takšna izjava iz ust gozdarja neverjetna? Po mojem mnenju pa takšno izhodišče zagotavlja dolžno spoštovanje do vsake vrste.
(…)
…Kako čudovito, da se za vsakega škodljivca najde tudi uničevalec, ki zdesetka njihove vrste. A če bi naravo delili tako črno belo, (…) bi moral obstajati stvarnikov gradbeni načrt. (…) ta stvarnik bi naš svet uredil povsem v skladu s človeškimi potrebami.