torek, 09. maj 2017

BRATI - STATI INU OBSTATI

Narodovo kulturo si predstavljam kot drevo. Globlje, ko segajo korenine, in višje, ko se vzpenjajo veje v nebo, bogatejša je kultura, saj srka sok iz tradicije in razpenja vejevje pogumno v višino in širino, suvereno, brez strahu, samozavestno, radovedno in ustvarjalno.
Korenine slovenstva so globoke, zrasle z delom velikega Primoža Trubarja, »osnovatelja novoslovenskega slovstva«, ki mu še vedno ni izmerjena vrednost za našo kulturo. »Stati inu obstati« namreč ne udejanjamo v njegovem duhu, ki nam govori: brati, brati!
Podatki o bralni pismenosti so namreč katastrofalni: 48 % Slovencev ni v zadnjem letu kupilo niti ene knjige. 42 % Slovencev ni v zadnjem letu prebralo niti ene knjige. Kar 25 % odraslih Slovencev je funkcionalno nepismenih (PIAAC 2016). Govoriti o »družbi znanja« ob takih podatkih je smešno. A govoriti je potrebno, še bolj pa delovati! Kaj lahko storimo kot posamezniki, kaj lahko storijo ustanove, kaj država, da se bo raven bralne pismenosti dvigovala in bo drevo slovenske kulture z lastno identiteto – slovenskim jezikom – stalo inu obstalo?
Že pesnik Tone Pavček je tisti slavnostni dan v parlamentu, ko je bila razglašena samostojnost države Slovenije, vizionarsko zagrmel: »Če ne bomo brali, nas bo pobralo!«
Dr. Manca Košir, upokojena univerzitetna profesorica Univerze v Ljubljani, je publicistka, avtorica številnih člankov in devetnajstih knjig; zadnja nosi naslov Človeška ljubezen. Z Andragoškim centrom Slovenije je v devetdesetih letih po Sloveniji ustanovila številne študijske krožke Beremo z Manco Košir, pod tem naslovom je vodila literarne pogovore, ki jih nadaljuje s Čajanko z Manco Košir v knjigarni Konzorcij. Je ambasadorka vseslovenske kampanje Slovenija bere in največja promotorka knjig. Za svoje entuziastično širjenje bralnega virusa je lani prejela nagrado glavnega mesta Ljubljane.

Predavanje je del projekta Luther in slovenski protestanti.
Predsednik častnega odbora v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Cena vstopnice:
- odrasli: 3,00 €
- dijaki, študenti, upokojenci: 2,00 €
Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.  
Za obisk predavanja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.
Nazaj na seznam