sreda, 11. januar 2017

HOSPICKAFE, torek, 24. 1. ob 18. uri

Slovensko društvo hospic in knjigarna Konzorcij vabita
vsak četrti torek v mesecu v knjigarno Konzorcij na druženje


Hospickafe 
»Podarimo življenje dnevom in ne dneve življenju«

Hospickafe je neformalen družabni dogodek, na katerem se v varnem vzdušju dvajsetletne tradicije Slovenskega društva hospic, ki skrbi za umirajoče in njihove svojce, pogovarjamo o minljivosti. Delimo izkušnje spremljanja hudo bolnih, pričujemo o  smrti, govorimo o procesu žalovanju ob izgubi bližnjega. Vse to s spoštovanjem in ranljivostjo ob zgodbah žalosti, bolečine in strahu,  razočaranj, občutkov krivde in odpuščanja. Sebi in drugim temo smrti pomagamo udomačiti, skušamo jo detabuizirati.

V našo družbo zato vabimo osebe, ki so izgubile bližnje, ljudi z lastno izkušnjo minljivosti in vse tiste, ki bi želeli prisluhniti izkušnjam in se v pogovoru notranje obogatiti.

Sedmi Hospickafe bo v torek, 24. januarja 2017, ob 18. uri
   v  knjigarni Konzorcij na Slovenski 29 v Ljubljani.


Pogovor o bolečinah, telesnih in duševnih, ter o lajšanju bolečin bo  usmerjala prostovoljka  Manca Košir. V goste je povabila  dr. Aleksandra Stepanovića, dr. med., strokovnega vodjo Osnovnega zdravstva Gorenjske, in dolgoletno spremljevalko hudo bolnih v Slovenskem društvu hospic, medicinsko sestro Tatjana Horvat.

Razmišljanje bo  navdihovala tudi knjiga Rachel Joyce NENAVADNO ROMANJE HAROLDA FRAYA. Junak tega očarljivega romana roma k nekdanji službeni sodelavki, ki zdaj umira v hospicu, odkoder mu je poslala sporočilo, da v tem zadnjem času s hvaležnostjo misli nanj. Med potjo Harold končno spet začuti svoje telo, sliši glas duše in prepozna dolga leta zatajevane bolečine. Ko roma k umirajoči, hodi k samemu sebi in svoji resnici. Resnica o njem ga bo osvobodila, prebudila desetletja mrtev zakon in zakopano življenje.

Prijazno vabljeni k odpiranju srca in pričevanju o svojih izkušnjah!