petek, 04. november 2016

O DREVESIH, VOLKU IN NARAVI

Čajanka Z Manco Košir, torek, 8. novembra, ob 18. uri v Konzorciju

Čajanka Z Manco Košir, ki bo v torek, 8. novembra, ob 18. uri, bo posvečena pogovoru o naravi in dveh čarobnih knjigah o njej. Kaj čutijo drevesa, kako se sporazumevajo  -- odkrivanje skritega sveta je podnaslov knjige  SKRIVNO ŽIVLJENJE DREVES Petra Wohllebna. Drugo z naslovom FILOZOF IN VOLK: Pouk iz divjine o ljubezni, smrti in sreči je napisal Mark Rowlands. Mančina gosta bosta novinarka Irena Štaudohar in prevajalec Janez Penca.

Odlomka za okus:

Peter Wohlleben SKRIVNO ŽIVLJENJE DREVES: Kaj čutijo drevesa, kako se sporazumevajo  -- odkrivanje skritega sveta
Odločno pozdravljam premike moralnih meja med živalmi in rastlinami. Če poznamo zmožnosti rastlinja in mu priznamo njegovo čustveno življenje ter potrebe, bi se moralo postopno spreminjati tudi naše ravnanje z njimi. Gozdovi niso tovarna lesa in skladišče surovin … Za drevesa ne bi smeli skrbeti zgolj zaradi materialnih koristi. Ohraniti jih je vredno tudi zaradi ugank in čudežev, ki jih skrivajo. Pod listnato streho se dejansko dogajajo drame in ganljive ljubezenske zgodbe, to je zadnji košček narave pred našimi vrati, kjer še lahko doživljamo pustolovščine in odkrivamo skrivnosti.Mark Rowlands FILOZOF IN VOLK: Pouk iz divjine o ljubezni, smrti in sreči
Večino tistega, kar sem se naučil o življenju in vedenju, sem se naučil v tistih enajstih letih. Večino tistega, kar vem o življenju in smislu, sem se naučil od njega (volka Brenina). Kaj pomeni biti človeško bitje, to sem se naučil od volka. In tako popolnoma se je vrasel v pore mojega življenja, tako brezšivno sta postali prepleteni najini življenji, da sem se začel razumeti, celo določati glede na svoj odnos z njim. (…) Ob tem sem postal boljši človek, kot bi bil sicer, o tem sem trdno prepričan.