četrtek, 24. november 2016

ČAJANKA Z MANCO KOŠIR, 6. decembra ob 18. uri v KAVARNI UNION


Čajanke z Manco Košir v knjigarni Konzorcij
V knjigarni Konzorcij postajajo prireditve vedno bolj pomemben del knjigarne, ki postaja prepoznavno kulturno središče v Ljubljani. Letos decembra pričenjamo v knjigarni Konzorcij s Čajankami z Manco Košir. 

Vsak prvi torek v mesecu bomo ob 18. uri z Manco in njenimi gosti brali, klepetali in modrovali o prebranih knjigah. Bralna srečanja bodo potekala v prijetnem kavarniškem vzdušju,  kjer se bomo prepustili aromi čajev in domačega peciva.

ČAJANKA Z MANCO KOŠIR, Kavarna Union
Torek, 6. decembra 2016,
 ob 18. uri.
Praznična decembrska čajanka bo gostovala v Kavarni Union z dvema čudovitima knjigama. Daniel Ladinsky je spisal LJUBEZENSKE PESMI BOGA: Dvanajst svetih glasov vzhoda in zahoda in ta priljubljena knjiga je zdaj v slovenskem jeziku. Roman Natalie Sanmartin FenolleraPREBUJENJE GOSPODIČNE PRIM pa je slastno branje za večerne urice srca. Gosta bosta televizijska voditeljica Bernarda Žarn ter pisatelj in prevajalec mistične poezije Žiga Valetič. Večer bo žlahtnil glas lutnjeBorisa Šinigoja.


Odlomka iz knjig za okus: 

Daniel Ladinsky LJUBEZENSKE PESMI BOGA:
PESEM
(po Janezu od Križa)

Tvoje telo je božanski tok
in tvoj duh prav tako.

Ko se ti reki zlijeta, zazveni pesem
in zemlja v odobravanju
vznemirjeno
ploska.

Svetišča postavljajo pesmim,
ki so jih pele roke in srca,
ko so služila
svetu

z ljubeznijo; ljubeznijo,
ki jo negujemo.


Natalie Sanmartin Fenollera PREBUJENJE GOSPODIČNE PRIM:
Čudno pa je bilo to, da je ob nobenem izmed teh liričnih vdorov ni prav nič zamikalo, da bi jih preučevala, secirala, analizirala. Bilo je, kot bi se je bila poezija polastila, brez sledu kakega preučevanja, seciranja in analiziranja. Ni bila ona tista, ki je uživala v verzih; verzi so použivali njo, se sami na novo porajali v njej. Padali so ji na pamet -- ali nemara na dušo? – ob zori, ko je vstala, da bi videla sončni vzhod. Prevzemali so jo opoldne, ko je opazovala benediktince, kako obdelujejo zemljo, potem pa vsi odložijo motike, da bi zmolili  angelus. (…) Tedaj se je vrnila lepota, vrnila se je ubranost, in gospodična Prim se je vdala; z njeno vdajo pa so se vrnili tudi Dante, Vergilij in Petrarca.


Besedilo: Manca Košir
Foto: Maja Slavec

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI