četrtek, 29. september 2016

Čajanka z Manco Košir, torek, 4. oktobra 2016, Konzorcij, ob 18. uriSezono priljubljenih čajank z Manco Košir – tudi letos bodo vsak prvi torek v mesecu, začnemo torej 4. oktobra -- v knjigarni Konzorcij bo začel pogovor o dveh imenitnih knjigah, osredinjenih na strah. Prvo z naslovom OZDRAVIMO STRAH in podnaslovom Negovanje poguma kot zdravila za telo, um in dušo, je napisala ameriška zdravnica dr. Lissa Rankin, ustanoviteljica Inštituta za celostno medicino. Drugo, naslovljeno VELIKA ČAROVNIJA: Opustimo strah in živimo ustvarjalno, pa Elisabeth Gilbert, avtorica svetovne uspešnice Jej, moli, ljubi. O strahu in kako ga obvladati se bo Manca pogovarjala s priznanima celostnima zdravnikoma Tatjano Trajkovsko  in Ivom Mohoričem. Ob skodelici toplega čaja in grizljanju piškotov se bo s pogovorom grelo naše srce in topili se bodo strahovi. Pridite!

Odlomka za pokušino:

Dr. Lissa Rankin OZDRAVIMO STRAH: Negovanje poguma kot zdravila za telo, um in dušo

Če začnete na izgubo gledati kot na priložnost za rast in nov začetek, se je nehate bati, začnete sprejemati, kar je, in vsrkavati nauke, ki vas jih poskuša naučiti življenje na zemlji. Ko se to zgodi, ko si dovolite postati učenec življenja, ko vas življenje naredi ponižne in se mu nič več ne upirate, se nekaj premakne; ni več treba, da vas življenje uči s težkimi udarci. Ko se uresniči eden od vaših najhujših strahov, se naučite, da nimate takšnega nadzora, kot ste mislili, in ga opustite, če ste pripravljeni dovoliti, da strah pozdravi vaše nenehno oklepanje. Ko izveste, česa naj bi se naučili iz izgube, se lahko brez zadržka oprete na radost. Mogoče je naša sposobnost, da se z odprtim srcem predamo izgubi, merilo uspešnega življenja.

Elisabeth Gilbert VELIKA ČAROVNIJA: Opustimo strah in živimo ustvarjalno

Ja, v tem je trik: nehajte se pritoževati.
(…)
Povedala sem vesolju (in vsakomur, ki bi poslušal), da sem obsojena na ustvarjalno življenje ne zato, da bi rešila svet, ne kot dejanje protesta, ne zato, da bi postala slavna, ne zato, da bi si pridobila vstop med posvečene, ne zato, da bi izzivala sistem, ne zato, da bi jo posvetila tem lopovom, ne zato, da bi družini dokazala, da sem nekaj vredna, ne kot kako globoko terapevtsko čustveno očiščenje … ampak preprosto zato, ker mi je všeč.
(…) Prepričana sem, da je uživanje ob delu z vsem srcem edina resnična prevratna drža, ki  v teh časih preostane ustvarjalni osebi.