sobota, 14. maj 2016

TOMAŽ /THOMAS LUCKMANN
(14. oktober 1927 - 10. maj 2016)
Umrl je eden največjih sociologov na svetu. Častni doktor mnogih univerz, tudi ljubljanske. Precizen mislec, zahteven teoretik, odličen opazovalec, kritičen analitik. Ne le poznavalec družboslovnega polja, temveč tudi filozofije in literature, s čimer ga je zaznamoval mamin brat, pesnik Božo Vodušek. Za prepoznavnost male državice Slovenije je ta velik znanstvenik od rojstva naše republike naprej naredil ogromno. Tudi v slovenščini se je izuril tako, da je z lahkoto predaval v maternem jeziku. Imel je tri potne liste: ameriškega, nemškega in slovenskega. Gromozansko veliko knjižnico. Ljubezen do hribov in rek, rib in metuljev. Zbiral je znamke. Kartal s prijatelji. Potoval po širnem svetu. Bil navajen - z levjo držo in obveznimi usnjenimi rokavicami za posebne priložnosti -, da so se mu klanjali znanstveniki, vitezi in škofi, a kuhal si je sam. Zelo rad slovenski fižol, ki ga je poplaknil s steklenico naša merlota. Moji mali hčerki je zvečer v postelji bral Medveda Puja v angleščini in nemščini, da bo zrasla v treh jezikih. Mene je naučil, kaj je teorija in kaj prava znanost. 

Ne morem spati, ker tudi Tom ne spi. V takih trenutkih sva -- nekoč, je bilo to neko drugo življenje? -- drug drugemu brala knjige, najraje poezijo: Trakla, Rilkeja ...In poslušala čelo, veliko čela. Največkrat Casalsa.

Ne morem spati. Ker se spominjam. Tale citat ti bo všeč, dragi Tom, napisal ga je moralni filozof in to je bila tvoja prva študijska izbira: moralna filozofija. A. C. Sponville: "Vse človekovo dostojanstvo je v misli; vse dostojanstvo misli je v spominu. Človek je duh samo zaradi spomina; človeški samo zaradi zvestobe. Varuj se človek, da ne boš pozabil spominjati se!"

Nikoli te ne bom pozabila, Tom, nikoli!