sobota, 16. april 2016

NI ENOSTAVNO IMETI PREPROSTEGA ŽIVLJENJA


"Končno plačilo za negotovost je pri alpinizmu življenje", je rekel v intervjuju z gornjim naslovom (Sobotna priloga, 16. april 2016) alpinist MARKO PREZELJ. Bolj ko sem brala njegovo razmišljanje o alpinizmu, bolj se mi je zdelo, da govori pravzaprav o življenju. Človeškem življenju nas vseh, ki želimo bivati zavestno. Pomeni vzeti nase negotovost bivanja. Končno plačilo za tako naravnanost je življenje.

Na vprašanje Mihe Pribošiča, kako ravna v steni brez varovanja, kako lahko takrat ve, da se oprimek ne bo izpulil, je Marko Prezelj odgovoril: "Dimenzija nezavednega, ne da bi o okolici premišljeval, je v alpinizmu lahko zelo intenzivna." Tudi v življenju, tudi! Saj delujemo večino časa iz nezavednega in ne po racionalnih pretehtanih odločitvah. In kako aktivira alpinist te sposobnosti? Kot zavedajoči, prebujeni ljudje: "V hribih so najbolj nevarna pričakovanja, tako do sebe kot do okolice. Če plezaš, da bo izpolnil pričakovanja, si v nevarnosti. Bolj ko si sproščen, bolj si učinkovit." Kot v vsakdanjem življenju, enako. Pred mnogimi leti sem napisala kolumn z naslovom Peklenskji ples pričakovanj, v kateri sem ugotavljala enako. Je polno, radostno bivanje podobno alpinizmu?

Pri vzponih, ki se jih loti z lepo mero negotovosti, je rekel alpinist, in pravim potnica življenja, "pride do premikov, ki se jih drugače ne da zblefirati." Ko ni signala v gorah, ko nima dostopa do vsakodnevne vremenske napovedi, takrat Marko Prezelj aktivira opazovanje narave, inuiucijo. "In naenkrat se počutim bolj svobodnega", pravi. In jaz ugasnem telefon, zaprem računalnik kar sredi svoje delovne sobe. In se že počutim bolj svobodno ...

"Ali stanje uma iz gora prenašate v vsakdanje življenje", ga vpraša Miha, in Marko Prezelj odgovori: "Saj na koncu gre tako ali tako samo za ODNOSE, nič drugega ne ostane." Ja, za odnose gre v našem življenju, ti so najpomembnejši vse do naše smrti in najbrž še po njej, hehe ...

In še: V reviji Alpinist je pred časom zapisal, da je njegovo zadnje vprašanje, na katero še vedno išče odgovor, kaj je uspeh, zdaj je na to vprašanje odgovoril: "Vedno bolj sem prepričan, da je odgovor preprosto življenje. Da si stvari poenostaviš." In poudaril je: "Ni enostavno imeti preprostega življenja!"
Hura za preprosto življenje, vsak dan pozdravim dan in zvečer pred spanjem ponovim: "Hvala za preprosto življenje."

In se strinjam z Markom Prezljem, ki zaključi pogovor z ugotovitvijo, da se bomo morali zavestno odpovedati poplavi dobrin: "Vzeti si bomo morali privilegij, da rečemo NE. Tudi za ceno tega, da delujemo kot bedaki, če rečemo NE na primer telefonu."