sobota, 02. april 2016

Čajanka z Manco Košir, Konzorcij, torek, 5. aprila, ob 18. uri


Aprilska čajanka bo posvečena premišljevanju o naših čustvih, odnosih in osebni rasti, pa o življenjskih zgodbah na poti psihoterapije. O tem se bo Manca Košir pogovarjala z gostoma -- psihoterapevtoma dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič in Izidorjem Gašperlinom, katerega knjigo ČUTIM, TOREJ SEM bomo obravnavali. Prvič v slovenskem jeziku lahko beremo priznanega terapevta -- pisatelja Irvina D. Yaloma in njegovo najbolj znano delo RABELJ LJUBEZNI in druge psihoterapevtske zgodbe, o kateri bo tudi tekla beseda.

Odlomka za pokušino.

Izidor Gašperlin ČUTIM, TOREJ SEM:  Če smo v stiku s svojim telesom in občutki v njem ter jih pravilno razvozlamo, je skoraj vse jasno. Kje smo in kam moramo. (…) Kadar ne maramo neprijetnih občutkov in smo preleni, da bi odpravili vzrok zanje – se raje odklopimo. Naša domišljija pri tem res nima omejitev. Televizija, alkohol, droge, deloholizem, internet …
         Drugi uberejo nasprotno taktiko. Namesto odklopa izberejo delovanje na najvišjih obratih. Adrenalinski športi, fitnes, maraton, triatlon … Cilj je jasen. S hormonsko poplavo utopiti neprijetne občutke. Ali do konca izmučiti telo, ki si drzne opozarjati na naše potrebe in težave. Izmučeno do konca in še čez – utihne. Bolečine v sklepih in mišicah preglasijo vse druge občutke. Zadovoljstvo nad doseženim velikim ciljem je obliž na rane skromnih, majhnih in tihih neizpolnjenih ciljev. Kar žal ne pomeni, da so za nas kaj manj pomembni.


Irvin D. Yalom RABELJ LJUBEZNI in druge psihoterapevtske zgodbe: Ugotovil sem, da so štiri danosti še posebej pomembne za psihoterapijo: neizogibnost smrti za vsakega izmed nas in za ljudi, ki jih imamo radi; svoboda, da s svojim življenjem naredimo to, kar hočemo;  naša ultimativna osamljenost; in, za konec, manko kakršnegakoli očitnega pomena ali smisla življenja. Naj se te danosti zdijo še tako grozljive, vsebujejo zrna modrosti in odrešitve. Upam, da mi bo v teh desetih psihoterapevtskih zgodbah uspelo dokazati, da se človek lahko sooči z resnicami svojega obstoja in izkoristi njihovo moč, da bi dosegel osebno rast in spremembe.


Pridite, da bomo skupaj gledali v najbolj pomembno smer – vase. Ob čaju, piškotih in v družbi toplih ljudi, ki v Konzorciju vsak prvi torek v mesecu tvorimo posebno skupnost odprtih src in iskrivih oči.