petek, 29. april 2016

Čajanka z Manco Košir

03.05.16 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij
Majska čajanka bo posvečena pogovoru o duhovni literaturi.
Čajanka z Manco Košir
Majska čajanka v torek, 3. 5., ob 18. uri v knjigarni Konzorcij bo posvečena pogovoru o duhovni literaturi, ki nas spodbuja k prebujenju in graditvi boljšega sveta. Manca Košir se bo pogovarjala z gostoma Anito Kajtezovič, TAO inštruktorico, in zdravnikom dr. Urošem Dobnikarjem. Naslovi obravnavanih knjig so: Martin Kojc Prebujajoči se človek, Daniel GolemanGonilna sila dobrega: Dalajlamova vizija za naš svet in Pema Chödrön Tri zaobljube: Življenje v negotovosti in spremembah. S pesmijo nas bo presijala čarobna  Branka Božič, njen glas je LUČ.

Pa še kratki odlomki za okus po knjigah, ki jih je vredno brati, premišljevati in živeti.
Martin Kojc Prebujajoči se človek:
Vse  neprijetnosti v našem življenju, kot so vojne, bolezni, nesreče, revščina, stiska in obup, izvirajo iz človekovega hotenja, da določi usodo. Zato današnji prebujeni človek  počasi spreminja svoje mišljenje. Počasi opušča že stoletja ukoreninjene predsodke, pravila in svoj pogled na tisto duhovno področje, ki presega omejeni človeški razum in ki mu pravimo nadčutno miselno področje.
Danes se vse bolj zaveda edino resnične stvarnosti, ki priteka z nezavednih področij njegove duhovne dejavnosti in ki se mu razodeva v obliki idej, razodetij, spoznanj, navdihov in neposrednega vodstva in oblikovanja njegovega življenja.

Daniel Goleman Gonilna sila dobrega: Dalajlamova vizija za naš svet:
Da bi preživeli, moramo seveda prepoznati, kaj gre narobe. A da bi dobro uspevali, potrebujemo zvezdo vodnico, ki ji bomo sledili k boljšim možnostim – vnovič moramo zagnati GPS proti bolj optimističnemu jutrišnjemu dnevu. Pri oblikovanju svoje preobrazbene vizije za našo skupno prihodnost dalajlama ne premleva, kaj je šlo narobe, ampak našo pozornost krmari k tistemu, kar bi najbolj ustrezalo našemu svetu.
Naše potovanje se začenja tako, da sprejemamo odgovornost za boljše upravljanje z lastnim umom in čustvi, kar dalajlama imenuje »čustvena higiena«: zmanjšati moramo moč razdiralnih čustev in negovati pozitivnejše načine bivanja.
Tako samoobvladovanje nam omogoča, da bolje izbiramo, negujemo in ukrepamo na osnovi temeljnih človeških vrednot, ki po njegovem tvorijo univerzalno etiko, izvirajočo iz enosti človeštva in jo najbolje izrazimo kot sočutje do vsega.

Pema Chödrön Tri zaobljube: Življenje v negotovosti in spremembah:
Vir fundamentalističnih in dogmatičnih nagnjen je fiksna identiteta – fiksno mnenje, ki ga imamo o sebi kot o dobrih ali slabih, vrednih ali nevrednih, tem ali onem. Sili nas, da si prizadevamo preurediti stvarnost, saj se slednja pogosto razhaja z našimi pogledi. (…)
Namen duhovne poti je sneti masko in odložiti ščit. To občutimo kot krizo, kar tudi je – kriza fiksne identitete. Buda je učil, da je fiksna identiteta vzrok našega trpljenja. Če se zazremo globlje, lahko rečemo, da je pravi vzrok trpljenja nesposobnost, da bi prenašali negotovost – in miselnost, da je popolnoma smiselno in povsem normalno tajiti temeljno netrajnost človeškosti. 

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-noviceZmenek s knjigo.