sobota, 30. januar 2016

ČAJANKA Z MANCO KOŠIR, Konzorcij, torek, 2. februarja 2016, ob 18. uriMorda je najtežje nositi žalost ob izgubi bližnjega mladostnikom. Kajti sovrstniki so v zadregi, kako ravnati, tudi v slovenskih šolah je pogost molk namesto odkritega pogovora. Zato bo februarska čajanka posvečena razmišljanju o tej temi, ki ne sme biti tabu. O dveh knjigah za mladostnike, DRAGI VINCENT Mandy Hager in NEBO JE POVSOD Jandy Nelson, se bo Manca Košir pogovarjala s predsednico Slovenskega društva hospic Renato J. Roban in njegovim prostovoljcem Matevžem Pavčnikom. Večer bo z milo glasbo obogatila pevka Melita Osojnik.

In še odlomka za okus.Mandy Hager DRAGI VINCENT:
»Grozno? Ja. Ampak tudi tragično. Namesto da bi poiskal pomoč, da bi izrazil svojo bolečino in trpljenje, je pustil, da ga je to strlo.«
(…)
»Celotno življenje je trpljenje. Tako ali drugače vsi utrpimo rane. To, kako se spopadamo s tem – oziroma se ne – na koncu iz nas naredi, kar smo. Torej, lahko pustimo, da nas to zastruplja in s tem tiste, ki jih imamo radi, ali pa to uporabimo za osebno rast. Odločitev je v naših rokah.«

Jandy Nelson NEBO JE POVSOD:
Začnem razmišljati o vseh stvareh, ki jih nisem izrekla po Baileyjini smrti, o vseh besedah, ki so pospravljene globoko v mojem srcu, v najini oranžni sobi, o vseh  besedah na vsem svetu, ki niso izrečene po nikogaršnji smrti, ker so preveč žalostne, preveč besne, preveč pretresene,. Prepolne slabe vesti, da bi prišle na dan – vse začnejo dreti po me ni kakor  blazna reka.


Pridite, podelite svojo izkušnjo! Med prijaznimi ljudmi in ob toplem čaju bo lažje spregovoriti. Naj nas ne bo strah in sram odpreti svoje srce, spodbujajo čajanke v Konzorciju. Vabljeni!