petek, 25. december 2015

Čajanka z Manco Košir 5.1.: dr. Špela Žakelj in Gašper StražišarManca Košir se bo o knjigah Citadela in Mali princ francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja pogovarjala s prevajalko dr. Špelo Žakelj in voditeljem Fejstbuk kluba Gašperjem StražišarjemOdlomka za radost do branja: 

Antoine de Saint-Exupéry CITADELA: Tako sem dolgo razmišljal o pomenu miru. Ta prihaja zgolj iz otrok, ki se rodijo, iz žetve, ki je opravljena, iz hiše, ki je končno pospravljena. Prihaja iz večnosti, kamor odhajajo dopolnjene stvari. Mir polnih skednjev, spečih ovac. Zloženega perila, mir čiste popolnosti, mir, iz katerega nastane dar Bogu, ko je enkrat dopolnjen. 

Zdelo se mi je namreč, da je človek zelo podoben citadeli. Prevrača zidove, da bi si zagotovil svobodo, toda potem je zgolj razrušena trdnjava, odprta zvezdam. Tedaj se začne tesnoba, ki je nebivanje. Naj najde svojo resnico v vonju vinske vitice, ki se žge v ognju, ali v ovci, ki jo je treba ostriči. Resnica se dolbe kot vodnjak. (…) Citadela, zgradil te bom v človeku. 

Antoine de Saint-Exupéry MALI PRINC: »Ne bi je smel poslušati,« mi je zaupal nekega dne. »Cvetlice ne smeš nikoli poslušati. Lahko jih gledaš in duhaš. Moja je dehtela po vsem planetu, toda nisem se znal tega veseliti. (…).«

In zaupal mi je še tole: »Vidim, da nisem ničesar razumel! Moral bi j bil soditi po dejanjih, ne po besedah. Dišala mi je in me razveseljevala. Nikoli bi ne bil smel pobegniti! Za temi nedolžnimi zvijačami bi moral slutiti skrito nežnost. Cvetlice so tako neuravnovešene! Toda bil sem premlad, da bi znal ljubiti.« 

Poleg dveh odličnih knjig po 10% popustu vas čakajo piškoti in čaj, predvsem pa živahen pogovor, ki nagovarja dušo. Pridite, stopimo skupaj v novo leto 2016 bralci, ki dobro v srcu mislimo!