četrtek, 03. december 2015

“Bistveno je, da se veliko smejem”

TAO PORCHON-LYNCHBistveno je, da se veliko smejem, zato pravim, da bi ljudje, ki se niti enkrat ne nasmehnejo čez dan, morali razmisliti, kaj je narobe z njihovim ‘smejalnim aparatom’.”
“Verjamem v pozitivno mišljenje, pošiljanje dobre energije, verjamem, da bo vse dobro, če bomo le spoštovali in ljubili drug drugega. Bistvo vseh nas je ta večna energija, ki jo premoremo in jo mnogi v življenju zavržejo. (…) Mislim, da je treba živeti, kot da je to naš zadnji dan, naš najboljši dan v življenju.”
TAO PORCHON-LYNCH, 97 let, učiteljica joge, plesalka, igralka
Pravkar sem odložila Delovo prilogo GOODLIFE (letnik 7, številka 31, zima 2015), v kateri je Patricija Maličev napisala PORTRET moje velike vzornice. Njena fotografija v eni od jogijskih asan je krasila steno moje sobe v stanovanju, iz katerega sem se po pol stoletja izselila. Pri selitvi sem se učila presegati navezanosti. Strašno hudo mi je bilo oddati štiri petine svojih knjig, nekatere še vedno pogrešam. A se zavedam, da jih pač ni več v moji knjižnici. Ni jih več, jaz pa sem, Bogu hvala, še … Stene moje viške sobe sem imela polepljene z mislimi modrih mož in žena, z meni najljubšimi pesmimi, s fotografijami ljudi, ki me navdihujejo. Kriterij, da sem jih dala na steno, je bil: Starost najmanj 90 let, radost, obsežen ustvarjalni opus, veselje do življenja, smeh. Vse, kar je bilo nalepljeno na stenah, sem potrgala, položila v mapo, in to vrgla v smeti. Pa se mi danes s časopisne strani prismehlja draga prijateljica Tao. Ah, kako mi je polepšala dan! Spet je tu, pred mojimi očmi. In zato naj bo še na tejle spletni strani in na mojem fb. Da bo ostala, ta neverjetna mladostna ženska, ki o starosti pravi: “Vitalnost je nekaj, kar človek izžareva in kar prihaja od znotraj, nekaj, kar deliš z drugimi in je samo dobro, samo dobre misli in dejanja.”
Bog jo živi še na mnoga leta! Potrebujemo navdih SVETLOBE, ki žari skozi take ljudi, kot je Tao. In kot lahko postanemo tudi jaz, ti, mi vsi. Čas je ZA!