ponedeljek, 30. november 2015

AKTIVIZEM, UMETNOST in LJUBEZEN

Peter Ceferin - Sobotna HELENA BLAGNE Vključila sem se v kampanjo ČAS JE ZA. Ker čutim OSEBNO DOLŽNOST podpirati dostojanstvo vseh ljudi, vseh spolov, ras in verskih prepričanj, tako živih kot mrtvih. Družinski zakonik nikomur nič ne jemlje, le daje enake pravice ZA vse. Zato je ČAS, da na (že drugem!) referendumu obkrožimo ZA.

Jutri se začne v KUD France Prešeren ob 20. uri festival ČAS JE ZA, na katerem bodo gledališke uprizoritve, improvizacije, koncerti in pogovori. Otvoril ga bo pogovor O LJUBEZNI. Z gosti: znamenitim odvetnikom in pisateljem dr. Petrom Čeferinom, prvo damo slovenske estrade Heleno Blagne, filozofom in pisateljem dr. Mirtom Komelom in igralko Ano Dolinar. Na današnji novinarski konferenci smo predstavili festival in jaz sem povedala, kakšno povezavo imajo aktivizem, umetnost in ljubezen. Vse troje je namreč pomemben del mojega življenja, vse troje teče po mojih žilah že od nekdaj.

Tole sem povedala: Kaj imajo skupnega AKTIVIZEM, UMETNOST in LJUBEZEN? Veliko! Ker se prepletajo in povezujejo, vse pa druži STRAST. Ne aktivizma ne umetnosti ni brez ljubezni, in ljubezni ni, če je ne izrekamo, pokažemo, aktivno živimo in darujemo drug drugemu. Aktivizem, umetnost in ljubezen so imanentni ljudem, ki nam je mar. Mar za SKUPNOST zdaj in tukaj, mar za prihodnost naših otrok, vnukov. Mar nam je za ČLOVEKOVO DOSTOJANSTVO in ČLOVEČNOST, ki ju brez spoštovanja in sprejemanja raznolikosti ni. Ljubiti je možno le z odprtim ranljivim srcem, ljubiti drugo odprto srce, ranljivo in šibko. Če naj bo evropska kultura utemeljena z grško-judovskim izročilom, potem smo utemeljeni z LJUBEZNIJO, saj je Jezus vzpostavil Novo zavezo z ljubeznijo. »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe,« je njegova zapoved. Ljubi ne glede na vero, raso, spol … Zahtevo celo radikalizira: »Ljubi svoje sovražnike!« Zato na sovražni govor zoper družinski zakonik odgovarjamo z aktivizmom in umetnostjo, ki sta zavezana ljubezni. To je naša ETIČNA platforma, to je naš osebni angažma.

Hafis: NOCOJ BO GOVORA O LJUBEZNI

Nocoj bo govora o ljubezni ,

in jutri zvečer prav tako.

Pravzaprav

ne vem za nič bolj primernega,

o čemer bi lahko govorili,

dokler ne bomo

umrli.

.