petek, 09. oktober 2015

POSLANICA SLOVENSKEGA DRUŠTVA HOSPIC


DA BOMO TU, KO NAS BOSTE POTREBOVALI

Slovensko društvo hospic bo 20. rojstni dan praznovalo z dobrodelno dražbo likovnih del na Ljubljanskem gradu, kjer bodo zbirali sredstva za nadaljevanje poslanstva, tistega, kar je že 20. let bistvo njihovega  delovanja. Prizadevajo si, da bi – tako kot rojstvo – tudi smrt postala naravni element živega, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi.

Častni pokrovitelj dogodka je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

HOSPIC NISO SAMO 4 STENE, SO PROGRAMI IN LJUDJE OKOLI NAS

Leto 2015 je za Slovensko društvo hospic pomembno leto, saj praznuje 20. rojstni dan. »Dve desetletji spremljanja umirajočih na domu, druženja z žalujočimi, pomoč otrokom, ki so izgubili najbližje, odprtje prve Hiše hospic na Slovenskem so dragocenosti, ki jih je vredno slaviti in žareti med ljudmi,« je zapisala dolgoletna prostovoljka hospica Manca Košir.

Vabimo Vas, da se nam pridružite na dražbi
v soboto, 10. oktobra 2015, ob 18. uri v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu.

Med samo dražbo bo potekal pester kulturni program. V uvodu se nam bodo predstavili zdravniki, del orkestra Camerata Medica, nato bo igralec Boris Cavazza v spremljavi Igorja Leonardija zapel pesem Ne ubijajte ptice. Predstavil se nam bo tudi Uroš Verbovšek, ki bo recitiral pesem Hafis, nato pa bodo učenci Waldorfske šole pod vodstvom Igorja Velepiča zapeli himno Levjesrčnih. Ob koncu nas bo s svojim nastopom počastila Ula Ložar s pesmijo Nisi sam.

Več informacij pri ga. Ani Zupan na tel. št. 031/614 925 ali na pr@hospic.si.

Slovensko društvo hospic z letošnjo jesenjo zapušča hišo na ulici Hradeckega 20 v Ljubljani, s svojim delovanjem pa se želi vrniti k svojim koreninam in bistvu. To so programi:
• Spremljanje umirajočih bolnikov in svojcev na domu
• Hospic v vsak dom ali detabuizacija smrti
• Žalovanje odraslih
• Žalovanje otrok in mladostnikov
• Prostovoljstvo

Spremljanje umirajočih bolnikov in svojcev na domu
Program Hospic je temeljni program društva, ki zajema celostno oskrbo hudo bolnih v zaključni fazi bolezni in njegovih svojcev tam, kjer so bolniki nastanjeni, predvsem na domovih, včasih tudi v bolnišnicah in domovih za starejše. Strokovna obravnava neozdravljivo bolnih temelji na timskem pristopu, vsaka posamezna obravnava je skrbno načrtovana in povsem v skladu s potrebo in izbiro hudo bolnega. Zagotovljeno je najboljše možno lajšanje in preprečevanje fizičnega trpljenja in podpora pri razreševanju čustvenih, duhovnih in socialnih stisk, ki se pojavijo ob dejstvu, da se življenje naglo izteka. Poudarek je na celostnem pristopu, človek je obravnavan kot veliko več kot le fizično telo v prizadevanju zadovoljitve tudi njegovih psihosocialnih in duhovnih potreb. Cilj je zagotovitev čim boljše kakovosti preostalega življenja.
“Hospic omogoča drugačno kulturo umiranja, kjer ima vsak človek ime, hrepenenje po življenju, lastno resnico, svoje mnogotere ljubezni.”
- Franco Rest

Hospic v vsak dom ali detabuizacija smrti
V slovenski družbi je odnos do umiranja in smrti še vedno zavit v tančico številnih predsodkov, strahov in skrivnosti – je tabuiziran. Osveščenost številnih umirajočih in tistih, ki delajo z njimi pa počasi narašča in nas sili, da končno vendarle spregovorimo tudi o življenju in smrti, o strahovih in stiskah, ki se ob umiranju dotaknejo nas vseh. V obdobju umiranja, ko že skoraj zmanjkuje časa za popravni izpit življenja, nas lahko še posebej pestijo neurejeni/nerazrešeni medosebni odnosi, kar velja tako za smrtno bolnega kot svojce in ostale bližnje osebe, ter tudi strokovno osebje, ki skrbi za umirajočega bolnika.
- Metka Klevišar, ustanoviteljica Slovenskega društva hospic, v enem od svojih intervjujev leta 2007 pravi: »Želela bi, da bi ljudje razumeli, koliko lepše bi živeli, če smrti ne bi tako zelo izrivali.«

Žalovanje odraslih
Program je namenjen odraslim osebam v procesu žalovanja, ki so doživele v zadnjih treh letih (dopuščamo tudi izjeme) smrt bližnje osebe (otroka, partnerja / zakonca, starša, prijatelja), ne glede na način smrti (po dolgotrajni bolezni, nenadne smrti, nesreče, samomori…), ne glede na starost, spol ali osebno prepričanje.
Majda G., ki je po izgubi moža s pomočjo skupine za žalovanje znova pridobila zadostno podporo okolice za ponovno vrnitev med ljudi in  spoznala nove prijatelje:"Brez podpore HOSPICA in podporne skupine mi tak korak nikoli ne bi uspel."

Žalovanje otrok in mladostnikov
Ker otroci in mladostniki dojemajo smrt zelo drugače kot odrasli, v Slovenskem društvu hospic izvajamo program žalovanja otrok in mladostnikov po izgubi bližnje osebe, ki je prilagojen starostni skupini med 5. in 17.letom. S programom nudimo otrokom in mladostnikom podporo v žalovanju, hkrati pa omogočamo staršem ali skrbnikom, da bi razumeli posebnosti v žalovanju odraščajočih ljudi.

Prostovoljstvo
S programom želimo s šolanjem usposobiti prostovoljce, da postanejo del multidisciplinarnega tima hospica, ki s strokovnimi delavci bolnim in njihovim svojcem nudijo sočutje, podporo in pomoč pri soočanju in sprejemanju težke življenjske situacije.
Andreja Š.L., ki se je pridružila pobudi za organizacijo dobrodelne dražbe pa pravi:« Kako si ne moreš vzeti nekaj uric  na teden, da pomagaš po svojih močeh pri doseganju plemenitih ciljev, ki jih imajo v društvu. Čeprav so nas v tem kratkem času, odkar sem se pridružila  društvu pri organizaciji dražbe, ves čas obletavale slabe novice glede hiše Hospica, mi ni žal , da sem se jim pridružila . Spreletavale so me misli, kaj vse bi se še dalo postoriti in dnevi so bili bolj izpopolnjeni. Optimizem in delovni zanos vseh sodelujočih  v zadnjih dneh  pa sta plačilo za vsak odtrgan trenutek."

Praznovanje se bo odvijalo na svetovni dan paliativne in hospic oskrbe, 10. oktobra, z dražbo zbranih likovnih del, ki so jih društvu podarili številni priznani avtorji. Mednje sodi tudi Jože Ciuha, ki je zadnje dni življenja preživel prav s prostovoljci hospica. Zbrana sredstva od prodaje bodo namenjena nadaljnjemu delovanju društva.

Vabimo Vas, da se nam pridružite na dražbi
v soboto, 10. oktobra 2015, ob 18. uri v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu.

Vašo prisotnost potrdite najkasneje do petka, 9. oktobra 2015 do 19. ure pri ga. Ani Zupan na
tel. št. 031/614 925 ali na pr@hospic.si.  Katalog likovnih del boste našli pred dražbo na spletni strani www.hospic.si oziroma TUKAJ!

Poleg dražbe lahko društvo podprete tudi z SMS-om na 1919 in ključno besedo HOSPIC5, donacijo na naš TRR ali prispevate 0,5% dohodninskega davka. 

Medijsko nas podpira Nedeljski dnevnik, s prireditvenim prostorom pa Mestna občina Ljubljana.

Veselimo se srečanja z vami na dogodku, kjer bomo slavili dobroto, to najvišjo Lepoto.

Ker Slovensko društvo Hospic niso štiri stene, ampak so programi in ljudje okoli nas, ki s seboj nosijo:

20 let humanosti in sočutnosti do sočloveka.

20 let lajšanja fizičnega trpljenja umirajočega.

20 let upoštevanja pravic, potreb in želja umirajočega.

20 let soočanja z minljivostjo človekovega obstoja.

20 let predavanj, seminarjev in izobraževanj o smrti, umiranju, žalovanju.

20 let strokovnega znanja in usposobljenosti zaposlenih.

20 let timskega dela, učenja in strokovnega napredka.

20 let opore svojcem pri soočanju z izgubo.

2o let pomoči otrokom, ki so izgubili bližnje.

20 let prizadevanj, da bi bila tudi smrt, tako kot rojstvo, pojmovana kot naraven element živega.

20 let razbijanja predsodkov, tabujev in ozaveščanja javnosti.

20 let prostovoljstva, duhovne rasti in spoznavanja samega sebe.

20 let ljubezni, opore, spodbude in možnosti popravnega izpita preden se življenje izteče.

20. let Slovenskega društva hospic – nepogrešljivega elementa kakovostnega življenja, ki se ne boji smrti.

… IN BOMO TU ŠE NADALJNJIH 20 LET!

Predsednica Slovenskega društva hospic
Renata J. Roba