nedelja, 13. september 2015

Žeti ljubezen ali sovraštvo?

KERET Etgar Intervju Vesne Milek s slavnim ETGARJEM KERETOM (48), izraelskim pisateljem kratkih zgodb, otroških knjig, scenarijev in še marsičesa drugega, bivšim študentom matematike in filozofije, možem izraelske igralke in očetom 9 letnega sina,  katerega starši so preživeli holokavst, v Delovi Sobotni prilogi (12. septembra 2015) mi je dal misliti. Ne o tem, kako živeti življenje, saj ga tudi jaz živim, kot pripoveduje pisatelj, spontano, kar mi prinese, nenadzirano (“Življenje je odprto za nenavadne dogodke, toda običajno se jim skušamo izogniti.” In, kot je  malemu E. rekel oče : ”Življenje je kot pes. Če ga potrepljaš in mu je to všeč, te bo polizal, toda če si prestrašen, te bo ugriznil.”). Ampak o tem, kaj požanjemo s svojim pisanjem. Takole pravi E. K. in zapiše V. M.: “Ko pišeš zgodbe, pišeš o življenju v vsej njegovi kompleksnosti. Ko pišeš politične eseje, mnenja, s tem poenostavljaš življenje. Ko pišeš zgodbe, dobiš ljubezen. Ko pišeš politične komentarje, dobiš sovraštvo.  Če je pisanje zgodbe nekaj podobnega, kot če se ljubiš z boginjo, je pisanje mnenjskih člankov primerljivo s tem, da moraš odnesti smeti v kontejner. Ni posebnega užitka v tem, a je to treba narediti.”

E.K. modro pojasnjuje fanatizem, ki ga je zaznati tako na desnici kot levici, in povsod tam, kjer ne vidimo konkretnega človeka, ampak ali je kdo naš ali ni, je to v skladu z mojo ideologijo ali ni. Blizu mi je njegovo agitiranje ZA in ne ščuvanje PROTI. Kajti: ”Nemogoče se je boriti PROTI onim in PROTI tistim. Kar lahko storimo, je, da se borimo ZA vrednote v družbi.”

In vzradostila me je hvalnica E. K. posebnemu amaterizmu. Amaterizmu iz ljubezni: “Rad ustvarjam kot popoln amater. Beseda amater v francoščini prihaja iz besede amour, iz ljubezni torej. Če bi k vam pristopila moška in bi prvi rekel: ljubim te, rad bi se ljubil s tabo, drugi pa bi rekel: sem profesionalni ljubimec, za koga bi se odločili?

Hura za njegovo življenje in delo, delo Etgarja Kereta, ki se zgodi veličastno: “Ko nekaj začutim, to naredim.”