torek, 15. september 2015

Odprto pismo PEN slovenski vladi

Ljubljana, 14. septembra 2015

Spoštovani predsednik vlade dr. Miro Cerar, spoštovane gospe ministrice in gospodje ministri!

Z zaskrbljenostjo, ki se je stopnjevala v bolečino in celo jezo, smo pred kratim prebrali poročila o vašem načrtu, da v naslednjih dveh letih zmanjšate kulturi namenjena sredstva za 11 ali celo več odstotkov. Ob skoraj hkratni novici, da se je gospodarska rast zvišala za 3 odstotke, niti vsi člani slovenskega PEN skupaj ne premoremo dovolj pameti, da bi iz tega izpeljali enačbo. Nam lahko vi, dr. Mramor, ki očitno vodite kampanjo proti kulturi, pojasnite, komu in čemu bo služila gospodarska rast? Ker ste na položaju po volji ljudstva, ima ljudstvo pravico vedeti, kako razporejate naš skupni denar in kaj boste storili s tem triodstotnim pribitkom. Vlada ni zasebno podjetje in ni upravičena do poslovnih skrivnosti. Živahnejše gospodarstvo lahko pomeni kvečjemu to, da se bo v državno blagajno nateklo več davkov, z uvedbo davčnih blagajn še precej dodatnih. Zakaj potem v ozračju optimizma, ki ga ustvarjate s svojimi izjavami, dati na tnalo kulturo in ji brez anestezije amputirati roko in nogo? In zakaj izvesti ta masaker samo na področju kulture, vsem drugim resorjem pa prizanesti? Zakaj je vsakič in vedno znova žrtvovana samo ali predvsem kultura? Trditev, da se to dogaja, ker ni bilo mogoče pridobiti sredstev iz ustreznih evropskih skladov, je kvečjemu priznanje nesposobnosti gospe, ki sedi na stolčku ministrice za kulturo in bi se morala proti predvidenim rezom boriti z vsemi štirimi. Je to storila? Ni. Podobno zavajanje je trditev, da kultura tudi v EU ni posebej omenjena kot ena od prednostnih nalog. To preprosto ni res, Evropa je denar za kulturo celo povečala, očitno pa se nihče v vladi ni potrudil, da bi si izboril slovenski del pogače.

Rad bi vas, gospe in gospodje, spomnil na dejstvo, ki bi se ga morali še kako zavedati. Slovenski narod je zrasel iz srca in na ramenih kulture, brez katere ga ne bi bilo. In brez katere ga ne bo. Nesmiselno se mi zdi to ponavljati v nedogled, kot da poučujem prvošolčke, saj tega zgodovinskega dejstva niste pozabili (s tem bi postali že kar narodni izdajalci), preprosto ste sklenili, da ga boste ignorirali. Še huje, že doslej ste od kulture dobivali več, kot ste ji bili pripravljeni vrniti; zgodba o tem, koliko davka na dodano vrednost poberete od knjige in koliko manj od pobranega knjigi vrnete, je stara in splošno znana. Ob tem pa spregledate dejstvo, da Velika Britanija ne pozna dedeveja na knjigo, čeprav je dovolj velika, da bi lahko usodo knjige prepustila trgu; še manj ste se pripravljeni soočiti z dejstvom, da so pesniki in pisatelji na Irskem oproščeni plačevanja davkov. Izdatno smo bili obveščeni o »honorarjih«, ki so si jih v sto tisočih evrov izplačevali nekateri dobro pozicionirani srečneži – za »svetovanja«, ne za umetniška dela, da ne bo pomote (kar vse naj bi bilo legalno, ker pač, kot je izjavil dr. Mramor, »ne živimo več v komunizmu«). Manj znano je slovenskemu narodu dejstvo, da mora prejemnik honorarja za literarno delo, pa naj znaša mizernih 80 evrov za recenzijo ali enako mizernih 4000 evrov za knjigo (za leto dni dela!), od tega plačati 8,85% prispevkov za PIZ in 6,36% prispevkov za zdravstveno zavarovanje tudi v primerih, ko te prispevke že plačuje iz drugega naslova. In tako ubogemu avtorju po odbitku akontacije dohodnine prispe na račun v obeh primerih samo pol (!) že na začetku ponižujočega plačila za ustvarjalno delo. In zdaj, spoštovani člani vlade, želite stvari urediti tako, da bi revni bili še revnejši?

Vsi žal ne moremo in niti nočemo postati »svetovalci«, nekateri bi radi predvsem ali samo ustvarjali in s tem ohranjali Slovence med kulturnimi narodi Evrope. To je naše poslanstvo. Vi, gospe in gospodje, pa nas s svojimi roparskimi napadi na kulturo skušate zriniti med zaostale, kulturno revne, neozaveščene narode, ne samo na obrobje ampak na dno Evrope. Ne pozabite, da se boste s tem svojim početjem zapisali v zgodovino. Ki ne zna odpuščati. (Ali naj »pes še enkrat pogine«, tokrat v svobodni Sloveniji?) Še je čas, da si premislite in se odločite za manj destruktivno in bolj državotvorno dejanje. Iskreno upamo, da bo med člani parlamenta dovolj poštenih, širše razgledanih in kulturno zavednih Slovencev, ki bodo zavrnili rebalans proračuna za naslednji dve leti v predlagani obliki. Preprosto zato, ker se zavedajo, da bo tako hud udarec prej ali slej pripeljal do umora kulture, ki je osmišljala našo narodno eksistenco vsa dolga stoletja. In kaj bomo potem? Hlapci, neuki mezdni delavci tujih korporacij? Gospe in gospodje, še je čas, da skrbno premislite in si pridobite kar nekaj glasov na naslednjih volitvah. Ravnajte razsodno in modro. Tudi če kultura ni med stvarmi, ki vas zanimajo.

Za Slovenski Center PEN

Evald Flisar

predsednik