ponedeljek, 06. april 2015

Živeti iz srca

Pot pozornosti Krivulje Kdo si, ženska? Kako živiš? V kaj verjameš? V čem vidiš smisel svojega življenja? Taka in podobna vprašanja si velja zastaviti v teh marčevskih dneh, ko slavimo kar dva ženska praznika, dan žena in materinski dan. Kdo sem in kaj hočem?
Eden najpomembnejših filmskih festivalov na svetu, letošnji že 65. Berlinare, je minil v znamenju žensk. Film je občutljiv seizmograf družbenih razmerij, trendov in vrednot, značilnih za zdajšnji čas; najboljši umetniški filmi kažejo najbolj natančno. Na slovitem berlinskem festivalu so ženske pomembno barvale vsebino, močno so bile zastopane kot igralke in kot režiserke. Ženske so osvojile filmski svet!
Že vrsto let so pisateljice na vrhu lestvic najbolj prodajane in brane literature, vsako let dobijo prestižne nagrade za svoja književna dela. Vse več je žensk med vrhunskimi znanstveniki in univerzitetnimi profesorji, medicina je v posameznih dejavnostih že prevladujoč ženski poklic, prosveta pa sploh. Ko so zavedni Slovenci v času čitalnic vzklikali: »Kultura in prosveta, to naša bo osveta«, si najbrž niso mislili, da bodo »osveto« prevzele ženske … Gotovo so predpostavljali, da bosta ostali v njihovih rokah, merjeni z njihovimi vatli.

Prav so imeli! Tudi če uspešno in množično prevzemajo ključno družbeno »osveto« ženske roke, so vatli moške sorte. Še posebej v vodenju podjetji in politike, še posebej tam. Gre za delovanje po principih moči, za tekmovanje in bojevanje, kar je značilnost moških od prazgodovinskega lova do dandanašnjih dni.
Vse več je duhovne, psihološke in druge priročniške literature, ki slavi žensko energijo. Postanite bojevnice, spodbuja tudi uspešnica ustanoviteljice tolteškega središča za ustvarjalno namero TOCI, učenka velikega Don Miguela Ruiza (Štirje dogovori, Mojstrstvo ljubezni) Heatherash Amare Izurite se v božansko bojevnico: Prelevite se v žensko, kakršna vam je bilo usojeno postati. Bojevnica potemtakem, a božanska! Kakšna je božanska bojevnica, pove že posvetilo v knjigo: »Knjiga je posvečena vsem ženskam tega prelepega planeta. Terjajmo nazaj silovito ljubezen bojevnic in utelešajmo modrost boginj, da bi vnesle na Zemljo ravnovesje in skladnost.«
Kot se za priročnike priliči, avtorica navaja deset lekcij, ki naj bi se jih sčasoma naučile. Prva je: Zavežite se same sebi. Druga: Uskladite se z življenjem. Pa sladka peta: Poživite svojo seksualnost in ustvarjalnost. Sedma je še posebej dragocena za zdravje: Odprite srce. Osma za osvoboditev čustev: Spregovorite svojo resnico. Deveta in deseta lekcija učita slišati to, kar v svojem bistvu zares smo: Utelešajte svojo modrost in Izberite si svojo pot.
Vsako lekcijo avtorica napove z navdihujočim citatom. Eden med njimi je Pabla Picassa: »Obstajata samo dve vrsti žensk – boginje in predpražiniki.« Kdaj se je v njej prebudila zavest o notranji boginji? »Točka preobrata se je pojavila tedaj, ko sem začela v odnosu do svojega uma izhajati iz srca. To je pomembna lekcija božanske boginje. Bodite sočutne in silovito ljubeče do sebe, ko razvozlavate stare vozle in strahove in ko se zmožnost vašega srca razrašča«, spodbuja, vedno znova poudarjajoč pomembnost odprtega srca.
Kdor ne zaupa novodobni literaturi in poenostavljenim tolteškim modrostim, lahko poseže po delu ugledne zdravnice dr. Suzanne Steinbaum, glasnice svetovnega gibanja za zdravo žensko srce Go Red, direktorice inštituta v New Yorku in brane avtorice knjige, ki je pravkar izšla tudi v slovenščini: Žensko srce. Vodnik k telesnemu in čustvenemu zdravju srca. Govori v stvarnem jeziku, uporablja ogromno znanstvenih podatkov in spodbuja k istemu: odprite srce!
»Smo kultura, osredotočena na glavo. Živimo v glavi. Naše misli di­vjajo. Sestavljamo sezname in jih odkljukavamo. Smo direktorji življenja, ki ga gradimo, kljub temu pa se stežka umirimo in živimo v sedanjem trenutku. Ambiciozni smo, dejavni in – da – razburljivi. Izpeljemo stvari, a smo tudi pod stresom, izgoreli in pokamo po vseh šivih. Srčne težave ubijejo več žensk kot vse oblike raka skupaj, in kot kardiologinja sem prepri­čana, da razlogi za to daleč presegajo slabo prehrano in pomanjkanje gibanja (čeprav te slabe navade zagotovo prispevajo). Verjamem, da so srč­na obolenja, ki jih opažam pri toliko današnjih mladih ženskah – nejasne nadloge, palpitacije in napadi panike, bolečine v prsnem košu in utruje­nost, tesnoba in žalost ter splošen občutek teže, ki navdaja toliko žensk –, povezana predvsem z življenjem, ki je izgubilo ravnovesje. Živimo v glavi, čeprav naj bi živeli v srcu,« zapiše priznana zdravnica že v uvodu.
Medicinska stroka je verjela, pravi, da je srčno obolenje težava moških in navadno ne doleti žensk. A danes, kot rečeno zgoraj, prav to obolenje ubije več žensk kot vse oblike raka skupaj. Zakaj?
»Danes je srčno obolenje večja težava za ženske tudi zato, ker živimo bolj podobno moškim in pod hudimi pritiski.« Ker tekmujemo, se bojujemo, napenjamo svoje moči kot to počnejo moški. Namesto da bi drug drugega in sebe bogatile s svojskimi načini razmišljanja in delovanja, premnoge ženske preprosto prevzemajo moške vzorce. Drugače v tem moškem svetu ne bi bile uspešne, menijo.
Moški se drugače odzivajo na stres, kot je to v ženski navadi. Moški se običajno odzivajo z borbo ali begom. Dvignejo pesti, zbežijo telesno ali čustveno. Ženske ne maramo spopadov, želimo pa si pogovarjati na dolgo in široko, dokler se ne počutimo bolje. »Ženski odziv se imenuje umirjenje in prijateljevanje in je nasproten moškemu. Biokemično se moški asocialno odzivajo na stres, ženske pa socialno«, pojasnjuje kardiologinja. Ugotavlja: »Danes imamo ženske pogosto čas le za borbo in beg. Prevzele smo moško različico upravljanja stresa, kar ni dobro za nas.«
Knjiga Žensko srce je napisana z ljubeznivostjo, ki naj bi prebudila v ženski ljubezen do sebe. Bolj nežno in sočutno ravnanje s seboj. Izražanje čustev, za kar priporoča pisanje srčne knjige: »Vsi bi morali zapisovati svoje zgodbe, beležiti svoje življenje. Samo moja knjiga srca me lahko vodi po poti, ki celi in neguje moje srce in s tem tudi moje življenje.«
Ko bomo živeli tako kot je dobro za naše srce – srce je v dobesednem fizičnem in metaforičnem smislu vendar naše središče! – bomo živeli iz srca. Kar se močno razlikuje od življenja iz glave. Ko živimo iz srca, smo umirjeni in sproščeni. Vemo, kaj si želimo in kaj v resnici hočemo. In v tej smeri delujemo. Tej smeri se reče pot srca, rezultatu pa – ljubezen. Zvrhan koš je želim v tem prazničnem ženskem času!