sreda, 01. april 2015

Italijanska čajanka v torek, 7. aprila, ob 18. uri v Konzorciju

Čajanke z Manco Košir v knjigarni Konzorcij
V knjigarni Konzorcij postajajo prireditve vedno bolj pomemben del knjigarne, ki postaja prepoznavno kulturno središče v Ljubljani. Letos decembra pričenjamo v knjigarni Konzorcij s Čajankami z Manco Košir. 
Vsak prvi torek v mesecu bomo ob 18. uri z Manco in njenimi gosti brali, klepetali in modrovali o prebranih knjigah. Bralna srečanja bodo potekala v prijetnem kavarniškem vzdušju,  kjer se bomo prepustili aromi čajev in domačega peciva.

Foto: Maja Slavec

Aprilska Čajanka z Manco Košir v knjigarni Konzorcij, ki bo v torek, 7. aprila 2015, ob 18. uri, bo obarvana z italijanskim pridihom, zato bo tekla v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji. Govor bo o dveh romanih priljubljenih italijanskih avtorjev: Alessandra Baricca MrGwyn in Darie Bignardi Popolna akustika. O njunem delu bosta pripovedovala Edvina Novak,ki je izdala Bariccova romana Svila in Devetsto, in igralec, ki je odigral to monodramo ter prevedel MrGwyna, Janko Petrovec.


Alessandro Baricco MrGwyn:»Odkar je objavil seznam dvainpetdeseti reči, ki jih ne bo počel nikoli več, je Jasper Gwyn zdrsnil v osamo, ki bi jo kdo drug imel za osebni propad, njemu pa je bila predvsem v olajšanje. Prepričan je bil, da si po dvanajstih letih nenaravnega javnega izpostavljanja, ki ga je od njega zahteval pisateljski poklic, zasluži čas za okrevanje. 
Najbrž si je domišljal, da se bodo ob ponovnem zagonu na novem delovnem mestu kopisata prebudili vsi deli njegovega življenja in se ponovno sestavili v spodobno podobo. Ko je tistega ponedeljka Jasper Gwyn stopil iz hiše, je bil prepričan, da ne začenja le prvega dne svoje nove službe, ampak odpira novo obdobje svojega bivanja.«

 
 

Daria Bignardi Popolna akustika: »Dolga leta sem si dopovedoval, da ti nihče ne bi mogel dati več od mene, toda prisilila si me, da sem se zazrl vase, in veš, kaj sem zagledal? Svoj inštrument. Glasbo. Občutke, ki me spremljajo, ko igram. Mogoče ne bom nikoli postal res velik solit, ampak glasba je moj daimon, bi rekel Massimo, moja usoda, bi rekla ti. (…) In kaj je tvoja usoda? 
Dolgo si se ji izmikala, zdaj je prišla pote. Naša usoda smo mi sami (…) Verjel sem, da sem doma tam, kjer si ti, a dala si mi razumeti, da spadam drugam. (…) Če sem postal človek in nisem več nečimrn glasbenik, se imam zahvaliti tebi. (…) Ja, občutil sem bolečino in jo vložil v to, kar ljubim.«
Povabljeni prvi torek v aprilu v knjigarno Konzorcij na branje in kramljanje, pa tudi na košček italijanske duše, ki nam jo bo pričaral Dejan Vrbančič, solist v ljubljanski Operi, ter na okus italijanske vinske kapljice in še česa. Predvsem pa na osrečujoče druženje sredi knjig in s knjigami v srcu!