sreda, 22. april 2015

Dobre knjige nas berejo

Svetovni dan knjige je čudovit praznik! Ko lahko s knjigo, ki jo podarimo, povemo veliko: povemo, kar si sicer ne bi drznili, ne bi upali, a če piše v knjigi in ne na naših ustnicah, nam gre lažje od srca. Knjiga je most med dvema dušama, zato je podarjanje knjig eno najlepših obdarovanj vseh prostorov in časov.
OPRAH WINFREY, Kar zagotovo vem »Vse, kar počnem čez dan, je samo priprava na bralne urice,» pravi slavna televizijska zvezda Oprah Winfrey: »Dajte mi dober roman ali življenjepis, čaj in udoben kotiček, da se ugnezdim, pa sem v nebesih.«
Ko beremo, smo v posebnih nebesih, in takrat pridejo angeli na obisk, pravijo modri. Ko beremo, smo v polju široke zavesti, kjer je vse mogoče; kjer se prepletajo pretekli, sedanji in prihodnji čas, kjer vrvijo različne kulture in religije, se mešata sanjski in realni svet … A mi vse objamemo, vse doumemo. Oprah zapiše v eni od svojih kolumn ( pri Mladinski knjigi je pravkar izšla njena navdihujoča knjiga KAR ZAGOTOVO VEM) in mi, ki ljubimo branje, se strinjamo z njo: «Rada se vživljam v misli drugih; čudim se, kako povezana se počutim z ljudmi, ki oživljajo na straneh, ne glede na to, v kako drugačnih razmerah morda živijo. Ne gre samo za občutek, da jih osebno poznam, temveč hkrati pobliže spoznavam samo sebe.« Kot rada govorim tudi jaz: »Ne beremo samo mi dobrih knjig, dobre knjige berejo nas!«

To branje v teh težkih, poplitvenih in drvečih časih potrebujemo kot puščava dež. Naše duše so žejne pogleda vase, naša srca si želijo biti slišana. Za to pa potrebujemo tišino in mir in zaupanje in topel objem. Vse to nam prinese branje, vse to!
»Kar mi je pri branju najbolj všeč: omogoča nam , da se povzpnemo v višje svetove. In da se vzpenjamo vedno više,« je velika Oprah hvaležna knjigam, ki so vedno na njeni nočni omarici v spalnici kot v njenih priljubljenih oddajah, ki jih gleda na milijone ljudi. Saj zato pa so knjige, ki jih priporoča Oprah Winfrey po televiziji, prodajne uspešnice brez primere!
Mi nimamo tako pametnih snovalcev televizijskih programov, da bi imeli svojo Oprah, še marsičesa drugega nimamo. A imamo najpomembnejše: imamo knjige. Odlične knjige slovenskih avtorjev in imenitno prevedene tuje romane, zgodbe in pesmi.
In čeprav to najpomembnejše, se pravi dobre knjige, imamo, je vse manj bralcev, ki bi jih brali. In vsako leto manj kupcev, ki bi knjige redno kupovali.
Ampak navdušene bralke in bralci nikoli ne bomo odnehali, tudi kupovali bomo knjige, ker vemo, koliko dobrega zase, za druge in za slovensko kulturo s tem naredimo. Z vsako prebrano knjigo smo bogato nagrajeni. Naša sreča je še večja, če bralna doživetja podelimo z drugimi. Zato so študijski krožki Beremo z Manco Košir tako zelo pomembni, da ne bi smelo biti mesta in večjega kraja brez te čarobne bralne skupnosti. Skupnosti, v kateri se ljudje družijo in si pripovedujejo o prebranih knjigah. Tu je zrak drugačen. Tu vse žari, četudi oči tega morda ne zaznajo, to sijoče žarenje zazna sleherno odprto srce. Z branjem in pogovorom o knjigah se duša nahrani in prezrači se naše celotno telo. Postajamo radostni in globoko hvaležni za darove, ki jih knjige radodarno sipajo v naša naročja.
»Če ne bomo brali, nas bo pobralo,« je rekel pesnik Tone Pavček v parlamentu, ko se je dogajala nova država Slovenija. Ta preroška misel je napisana na knjižnih kazalih študijskih krožkov Beremo z Manco Košir. Tisti, ki beremo, smo Luči, ki zagotavljamo, da se Slovenija ne bo potopila v temo.
Hvala vam, ker svetite, hvala vam, ker čuvate to lepo deželo in njeno največje bogastvo: kulturo srca in prostranost duha.
Imejte lep praznik in ne pozabite si podariti knjigo! Vse dobro želim, ,
vaša Manca Košir
V Ljubljani, na svetovni dan knjige, 23. aprila 2015