nedelja, 01. marec 2015

O ŽENSKEM SRCU na Čajanki z Manco Košir v torek, 3.3. ob 18. uri

03.03.15 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij
Marca slavimo dva ženska praznika, zato bo marčevska Čajanka z Manco Košir namenjena razmisleku o središču ženske moči – srcu. Pridružite se nam na knjižnem klepetu ob toplem čaju in izvrstnih knjigah.
Čajanka z Manco Košir
foto Maja Slavec
Govorili bomo o knjigi dr. Suzanne Steinbaum Žensko srce. Vodnik k telesnemu in čustvenemu zdravju srca ter presunljivem romanu Milene Michiko Flašar Klical sem ga Kravata. Gosta bosta zdravnica Tatjana Zorko, specialistka interne medicine, in kantavtor Andrej Šifrer, ki ve, kaj je Šum na srcu.

Suzanne Steinbaum Žensko srce. Vodnik k telesnemu in čustvenemu zdravju srca: »Smo kultura, osredotočena na glavo. Živimo v glavi. Naše misli divjajo. Sestavljamo sezname in jih odkljukavamo. Smo direktorji življenja, ki ga gradimo, kljub temu pa se stežka umirimo in živimo v sedanjem trenutku. Ambiciozni smo, dejavni in – da – razburljivi. Izpeljemo stvari, a smo tudi pod stresom, izgoreli in pokamo po vseh šivih. Srčne težave ubijejo več žensk kot vse oblike raka skupaj, in kot kardiologinja sem prepričana, da razlogi za to daleč presegajo slabo prehrano in pomanjkanje gibanja (čeprav te slabe navade zagotovo prispevajo). Verjamem, da so srčna obolenja, ki jih opažam pri toliko današnjih mladih ženskah, povezana predvsem z življenjem, ki je izgubilo ravnovesje. Živimo v glavi, čeprav naj bi živeli v srcu.«
Milena Michiko Flašar Klical sem ga Kravata: »Nekoga srečati pomeni zaplesti se. Stke se nevidna nit. Od človeka do človeka. Same niti. Križemkražem. Nekoga srečati pomeni postati del njegovega tkanja. In temu se je veljalo izogniti. (…) Bil je tukaj, zasedel je mesto ob meni, postal je oseba, o kateri sem lahko rekel: prepoznal sem jo. (…) Melanholija je bila beseda, ki je obema pisala na čelu. Povezovala naju je. V njej sva se srečala. (…)Beseda o preprostosti … sveti iz sebe, iz svojega polnega pomena. Preprostost. Preprosto obstajati. Preprosto vzdržati. Bolj ko sem zdržal, bolj preprosto je bilo sprevideti, kako lepo, preprosto lepo je biti tu.«
Lepo povabljeni na zdravilno besedovanje, topel čaj in okusne piškote v knjigarno Konzorcij vsak prvi torek v mesecu ob 18. uri.
Brane knjige je moč kupiti ta večer po znižani ceni!