sreda, 04. februar 2015

Maratonski poklon Tomažu Šalamunu

Ljubezen do poezije Tomaža Šalamuna ostaja

Ljubljana, 4. februar –  Na velikem branju v poklon nedavno preminulemu pesniku Tomažu Šalamunu, ki je včeraj potekalo v ljubljanskem Mini teatru, je sodelovalo več kot 100 pesnikov in ostalih ljubiteljev Šalamunove poezije z vsega sveta. Dogodek je obiskalo skupno več kot 400 obiskovalcev, skoraj 1.400 uporabnikov iz 24 držav pa je deseturno dogajanje spremljalo preko spleta.

Tomaž Šalamun je bil eden najboljših in najbolj plodnih slovenskih pesnikov. Slovensko poezijo je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966. V skoraj pol stoletja dolgi karieri je izdal okrog 50 pesniških zbirk in prepotoval ves svet, njegova dela pa so dostopna v številnih prevodih in antologijah.
cid:3951923D-3693-4D4F-96CB-F67B7B92D2F1@lan.zalozba.orgPrireditev »Jaz sem voda« je svoj naslov dobila po verzu iz cikla pesmi »Krog in dokaz kroga« Tomaža Šalamuna. V njenem okviru so se pesniku včeraj poklonili prijatelji in ljubitelji njegove poezije iz Slovenije – med drugimi Milan Jesih, Aleš Debeljak, Gregor Podlogar, Matjaž Pikalo, Barbara Pogačnik, Jurij Souček, Marko Mandić, Niko Goršič in Manca Košir, ter številni prijatelji iz ZDA, Kitajske, Izraela, Malte, Litve, Nemčije, Belgije, Anglije, Švice, Češke, Srbije, Hrvaške, Ukrajine, Izraela, Združenih arabskih emiratov, Avstralije, Škotske, Španije, Francije, Poljske, Makedonije, Brazilije, Švedske in Danske, ki so se s svojimi branji v dogajanje vključevali preko Skypa ali v naprej posnetih videov. Skupno več kot 100 sodelujočih je dalo duška svoji kreativnosti in spomin na Tomaža Šalamuna počastilo z najrazličnejšimi performansi, izvirnimi interpretacijami njegove poezije, lastno poezijo posvečeno velikemu pesniku in seveda zgodbami, ki jih družijo s Tomažem. cid:image002.jpg@01D0407B.B7EECCE0Občinstvo je tako dobilo izčrpen vpogled v njegovo življenje in delo ter ga spoznalo ne le kot pesnika, ampak predvsem kot človeka.
Dogodek so organizirali Beletrina, Mini teater, RTV Slovenija, LUD Literatura, KUD Idiot, IRIU, DSP, Mlade rime in drugi. Posnetek  dogajanja bo kmalu na voljo na kanalu Youtube.

Vest poslala  Beletrina