sobota, 24. januar 2015

ČAJANKA Z MANCO KOŠIR -- Konzorcij, torek, 3. februarja, ob 18. uri

Februarja greje srca Valentinovo, zato bo Čajanka z Manco Košir v knjigarni Konzorcij v torek, 3. februarja, ob 18. uri posvečena ljubezni. Ljubezni v verzih in vezani besedi v dveh lepih knjigah. Toneta Pavčka izbranih pesmih v Kondorju Eh, srce ti moje ljubljeno, in francoske pisateljice Laurence Plazenet romanu Sama ljubezen. Mančina gosta bosta igralka in pesnica Saša Pavček ter za prevod romana nagrajeni prevajalec Andrej Pleterski.

Tone Pavček, EH, SRCE TI Tone Pavček: Eh, srce ti moje ljubljeno
Pavčkova »trdna vraščenost v življenje in večna želja biti živ in peti«, kot je zapisal o sebi, sta rodili množico pesmi za otroke in odrasle, med katerimi so številne tako znane, da so že skoraj ponarodele. Pač zato, ker mu je bila »v življenju pesem dar, rad sem šel za njo in bil srečen, kadar me je poklicala«. Pavčkove pesmi si pišemo za rojstne dneve, godove in poroke, za hvaležnost in v opravičilo, za začetek in konec šole, za ljubezen in za smrt. Velikokrat v osmrtnicah zasveti Pavčkova kitica: Mrvi niso vsi mrtvi,/ mrtvi živijo v nas/ in bodo drugič umrli/ z nami in v nas. In če za katerega našega pesnika drži, da po smrti živi v nas, drži to za vitalističnega Toneta Pavčka, tega himničnega slavilca življenja in ljubezni. Ki ve: Ven, iz teme v svetlobo, gre beseda. Beseda, ki je več: Je beračica in boginja, /  zavezana odmevu in resnici,/  stopinja v celec, ki se v pot spreminja, (…)
 
sama-ljubezen-300x474 Laurence Plazenet: Sama ljubezen
Predstavimo roman in prevajalca z besedami komisije, ki mu je podelila nagrado Radojke Vrančič: »Kratki roman Sama ljubezen je ganljiva ljubezenska pripoved, trdo zgrajena iz krhkih jezikovnih struktur. Avtorica je za izris intimne zgodbe izbrala prefinjen jezikovni prijem z jasnim pridihom historičnosti (roman se dogaja v 17. stoletju), ki spominja na najboljša dela iz francoske klasične literature. Tak pripovedni slog zahteva od prevajalca izrazit jezikovni čut za plemenito literarno klekljanje.« In še košček avtoričine čipke za okus: »Sanjalo se ji je o vseh pogovorih, ki jih nista imela, o vseh pismih, v katerih mu je pisala, da se ji ustnice dotikajo njegovega lica in ust sredi praznine, tišine, noči, ne da bi ji odgovoril«.
Vabijo vas besede o ljubezni, čaj in piškoti ter prešernost, ki se razleze med občinstvom vsak prvi torek v mesecu v knjigarni Konzorcij.