četrtek, 20. november 2014

Šopek kandidat za Slovenko leta 2014

 Razkošen je šopek kandidat za Slovenko leta 2014, ki ga je v torek objavila revija JANA. Bila sem navdušena, ko sem prebirala zgodbe desetih kandidatk. Kaj vse so naredile, kaj vse spodbudile! Sem pomislila: najbolje bi bilo, da bi naredili politični eksperiment;  iz parlamenta bi  začasno odstranili vse poslance in v klopi državnega zbora posedli vse nominiranke za Slovenko leta v teh 27 letih, odkar traja ta prva in še vedno prestižna akcija. Pa da slišimo in vidimo, kaj bi one naredile, če bi imele pravico glasu pri odločanju o tem, kakšno prihodnost hočemo za svoje otroke in vnuke, v kakšni državi želimo živeti, kaj so naše prioritete in kako čim prej spremeniti našo po naravnih virih eno najbogatejših dežel na svetu v ekološko, demokratično socialistično skupnost. Beseda socialističen ne pride iz prejšnjega političnega sistema, temveč iz besede socialna država: odlično javno šolstvo in zdravstvo, skrb za trajnostni sonaravni  razvoj in zelena delovna mesta. Sicer pa o tem velja
prebrati knjigo profesorske in človeške avtoritete na tem področju, Dušana Pluta, za naslovom EKOSOCIALIZEM ALI BARBARSTVO.
Ko sem premišljala, za katero etično prebujeno, sočutno in notranje močno žensko iz razkošnega šopka Janinih kandidatk bi glasovala, sem bila vesela, da se mi ni treba odločati, haha. Zato predlagam vam, da izberete po svojem srcu in umu tisto osebnost, ki bo najbolje predstavljala vašo osebno vizijo razvoja duše sveta. In potem naredite tole -- vzamete telefon, napišete številko 4567 ter odpošljete sledeč SMS: SLOVENKA presledek številka.

Naj vam čisto na kratko predstavim kandidatke po številkah, sicer pa kupite Jano, v kateri je daljša obrazložitev za kandidaturo, ki je morala prestati tri zahtevne kroge izločanja, da so se zgodile naslednje nominiranke:
1. Ivanka Berčan, ustanoviteljica in predsednica Društva za delo z mladimi v stiski Žarek in komune za zdravljenje odvisnosti.
2. Katarina Čas, sijoča zvezda, ki je ni potrebno predstavljati.
3. Ana Jug, odvetnica za “našo stvar”, ki preprečuje plenjenje in preganja krivice.
4. Manca Košir, ki se je spomnila in s prijatelji ustanovila pred petimi leti gibanje Kakšno šolo hočemo in pred tremi še Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije TRS, sedem let spremljevalka umirajočih, ambasadorka radostnega staranja ARS.
5. Lucija Mlinarič, ki se je spopadla z rakom dojke tako, da je postala najboljša v drsanju v državi, v Evropi in na svetovnem prvenstvu, hura!
6. Lenka Puh, družbeno odgovorna podjetnica in inovatorka, ki sem jo predlagala jaz, čeprav je sploh ne poznam, haha …
7. Sonja Pungartnik, krasna ženska, optimistična, aktivna, ena mojih ljubih gostij na nekoč priljubljeni TV oddaji Moški ženske, zdaj sveti v mesečni oddaji Luč v temi na radiu Ognjišče.
8. Irena Rotar, promotorka  lokalne hrane tako za proizvajalce kot za nas, ki naj bi cenili slovenske dobrote, pobudnica Štafete (avtohtonih) semen, aktivna v Ekocivilni iniciativi in še marsikje drugje. Njeno srce je veliko in zelene barve.
9. Marija Sivec, poklicna čebelarka, mojstrica med mojstri, ki vzreja matice kranjske sivke in uspešno izvaža čebele v evropske države. V moškem poklicu spoštovana strokovnjakinja, uau! In prostovoljka, kajpada.
10. Marijana Sukič, ena od stebrov slovenstva v Porabju. Lahko bi ga zapustila, saj ima veliko zunanj in bi s svojo energijo uspela povsod, a je ostala zvesta svoji deželi, iz katere pne mostove od Madžarske do Slovenije, mostove povezav, ki bogatijo slovenski jezik in svet.
Izbira je vaša, lahko izrežete glasovalni kupon iz JENE ali pa pošljete SMS. Vabim vas, da sodelujete pri teh posebnih volitvah, ki dajejo glas za prave projekte, imenitne vizije. Za boljši svet.