četrtek, 17. julij 2014

OPRAVIČILO ČLOVEKA

Izšla je drobna, a dragocena knjiga Karin Cvetko Vah Opravičilo človeka, izdala jo je založba Sanje v  pomembni zbirki AKTIVNI DRŽAVLJAN. V veselje mi je bilo, da sem dobila v branje že rokopis, ki me je navdušil. In kar samo se je zapisalo tole:
“Živimo v svetu, kjer so stvari postavljene na glavo. Čas je, da jih obrnemo nazaj na noge, kliče Karin Cvetko Vah v imenitni razpravi Opravičilo človeka. Nadaljuje misel pokojnega velikana srca in duha Stephana Hessela, naj se razjezimo in dvignemo. Spregledamo manipulacije ekonomskih in političnih elit in skupaj terjamo drugačen svet: svet za dobrobit vseh živih bitij. Čas je, da se prebudimo iz apatije in občutkov nemoči, tega stanja, ki je naše tiho sodelovanje in sokrivda za na glavo postavljen svet. Za grozodejstva nad otoki, ženskami in moškimi, nad živalmi. Ne pristajajmo na suženjsko ureditev in novi kolonializem!

Ko nam je zares mar, se prebudi vest, in zbudi se tudi potreba po tem, da bi se opravičili. Karin Cvetko Vah terja opravičilo belcev; najprej intelektualcev, potem odraslih zaposlenih in zdravih tako moških kot žensk. Ker smo v priviligiranem položaju. Soodgovorni, da mladi nimajo zaposlitev, da patriarhalni družbeni vzorec še deluje, da obstajajo depriviligirane skupine, da živali trpijo, da se otroci bojijo …
»Občutek prebujene vesti poraja odgovornost, ki terja ukrepanje«, piše matematičarka in pisateljica dr. Cvetko Vah. Odpor je nujen. In možen! Naša etičnost mora biti radikalna, naše srce sočutno, empatično. Soočimo se z bolečino, ki je v nas zaradi na glavo postavljenih stvari, ne ignorirajmo občutka krivde. In se uprimo. Recimo NE zlu v vseh oblikah in razsežjih. Recimo DA resnični človečnosti in blaginji vseh, ki dihamo in smo.
Opravičilo človeka je prava knjižica ob pravem času, napisana s pravimi besedami o pravih stvareh. O tem, čemu in zakaj se moramo upreti. Aktivirajmo jezo in prenehajmo tiho sodelovati z zlom. Kajti: »Tisti, ki lahko, mora spreminjati svet in mora ravnati prav.« V Sloveniji nas večina to lahko – saj smo priviligirani sloj svetovnega prebivalstva! – stori. Zato tudi MORAMO.”
Zdaj, ko je Združena levica (ZL) prišla v parlament, kar je prelomna reč in zgodovinski dogodek za Slovenijo, velja uresničevati “opravičila” Karin Cvetko Vah. Tako, da bomo sprejemali drugačne zakone, drugače poslovali, drugače uradovali. Drugače živeli.  Da bomo sočutni drug do drugega, pa tudi do živali in rastlin. Da bomo ohranili mater Zemljo pri življenju. Za naše otroke in za naše vnuke je pisano Opravičilo človeka. Naši otroci pa so vsi, ki živijo na tem lepem groznem svetu. In naši vnuki so prav vsi, ki so se že rodili ali pa se še bodo, ne glede na to, v kateri deželi je ali bo njihova domovina.