sreda, 14. maj 2014

Izšla je nova VIVA, revija za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje, št.246, maj 2104.VIVA, revija za boljše življenje, je tudi moja revija. Saj zato pa v njej objavljam kolumne z velikim veseljem. V tej številki pišem o ljubeči naklonjenosti, ki zdravi. VIVO preberem od začetka do konca. Izvem marsikaj o zdravju, o samooskrbi s hrano, uživam ob predstavitvi knjig, imenitni so intervjuji Darje Zgonc. V novi, majski številki, ga je posebej vredno prebrati, saj se pogovarja s psihoterapevtko Sanjo Rozman.

Intervju Darje Zgonc z Sanjo Rozman, dr. med., psihoterapevtko
"Ne moreš doseči, da bi te imel rad nekdo, ki te nima rad. Sprejeti moraš, da je to dejstvo; če tega ne zmoreš, je najbolje, da odideš. Ljudje delajo dvojno napako: spremeniti skušajo nekaj, česar ni mogoče spremeniti, ne poskušajo pa spremeniti sebe, kar pa bi lahko naredili," poudarja Sanja Rozman, zdravnica in psihoterapevtka, ki se že vrsto let ukvarja z nekemičnimi zasvojenostmi, predvsem z zasvojenostjo z odnosi. Prepričana je, da se ne zavedamo dovolj, da je čas, ki ga preživimo v neiskrenem odnosu, naše življenje – in da je ta čas vržen stran: "Največjo napako delamo, če kar obtičimo, ker se nam ne ljubi potruditi, da bi živeli resnično ali da bi to resnično poiskali."
Premisleka je vredno še marsikaj v tej številki nove VIVE.  Preberite: Kriza nam jemlje zdravje

Ko je državna banka na Nizozemskem odpustila tri tisoč ljudi, jih podjetje ni pustilo na cedilu. Ekipa strokovnjakov se je pogovorila z vsakim posebej. V skladu s tem, da je šlo pri njih za fazo žalovanja so najprej prav v ta namen prilagodili krivuljo žalovanja psihiatrinje Elisabeth Kubler-Ross, ki govori o tem, da gre človek, ko se mu zgodi nekaj hudega, skozi pet faz: šok in zanikanje, jeza, pogajanje, depresija ter nazadnje sprejemanje in eksperimentiranje. Nato so ustrezno ukrepali. Tistim, ki so bili v depresiji, so pomagali z ustrezno obravnavo, pri čemer so še posebno pazili na morebitne znake, ki bi kazali na samomorilnost. Ljudem v fazi sprejemanja in eksperimentiranja so pomagali z izobraževanjem in s finančno podporo, da so lahko stopili na novo poklicno pot. Kako pa je v Sloveniji?

Verjamem v dobre ideje in pogumne ljudi
"Menim, da je prav vsakdo sposoben doseči spremembo. V vsaki družbi je najti podjetne posameznike, ki so predani reševanju družbenih problemov in se pogumno spoprijemajo s številnimi izzivi, da bi spodbudili druge in z novo idejo spremenili družbo," je prepričana Aphrodite Bouikidis, znanilka družbenih sprememb ameriško-grškega rodu. Vse njeno delovanje prežema velika družbena angažiranost, prav zdaj pa se iz ZDA vrača v rodno Grčijo, da bi ustanovila grško podružnico največje svetovne mreže socialnih podjetnikov Ashoka. S svojim znanjem in izkušnjami želi pomagati mladim ljudem in socialnim podjetnikom, da bodo svoje inovativne ideje razviliv uspešne poslovne prakse za dobrobit družbe.

Elektromagnetna terapija
Terapija z elektromagnetnim poljem je terapevtska metoda, ki pospešuje obnovo telesa po telesnih naporih in stresu, pospešuje celjenje tkiv po poškodbah in ugodno vpliva na počutje. To danes znanost uspešno dokazuje, blagodejne učinke zdravljenja z magnetnim poljem pa so poznali že v davni preteklosti.
Čeprav mnogi verjamejo, da je elektromagnetna terapija metoda odgovor na tegobe sodobnega življenja in jo zato upravičeno imenujejo tudi terapevtska metoda 21. stoletja, njena zgodovina sega globoko v preteklost.
Vas pestijo alergije?
Po tradicionalni kitajski medicini gre vzroke za nastanek alergij iskati v telesnem neravnovesju. Glavni krivec oziroma škodljivi dejavnik je v večini primerov »veter«, ki ponazarja zunanje škodljive patogene, ki vdrejo v telo in povzročajo težave. Kadar je imunski sistem močan, smo pred njim varni – za to skrbijo predvsem pljuča, ki nadzirajo kožo ter odpiranje in zapiranje por. Zato je v primeru alergij ključno okrepiti prav delovanje pljuč.
Končno imamo tudi na Slovenskem  holistično lekarno: Od zdravil k človeku
Se še spomnite lekarn izpred desetletij, ko nas je od farmacevtov ločevala visoka steklena pregrada? Od takrat se je v lekarnah spremenilo marsikaj. Steklo je izginilo, lekarniški prostor se je odprl, lekarnarji pa se veliko bolj kot mešanju pripravkov posvečajo svetovanju o zdravilih. "Zdaj je v središču našega zanimanja človek in ne več škatlica z zdravili," pravi Dušan Hrobat, vodja Lekarne Nove Poljane v Ljubljani, prve holistične lekarne v Sloveniji.

In še in še je zanimivega branja v novi VIVI. To je res revija za boljše življenje, hura!