sreda, 02. april 2014

Svetovni dogodek v Ljubljani

BITI OGENJ je bil naslov včerajšnjega čarobnega pesniškega večera, ki se je zgodil v Miniteatru v Ljubljani. BITI OGENJ je naslov pesniškega manifesta dveh velikih. V soutripanju srca in skupnega diha sta ga ustvarila Zéno Bianu &André Velter. Že ko je knjiga nastajala, sta jo prevajali v slovenščino Nadja Dobnik in Mateja Bizjak Petit ter jo takoj po francoski izdaji izdala v zbirki Poetikonove lire hiša, ki je njihov dom. Hiša poezije. Hiša, ki nam je včeraj pričarala svetovni dogodek sredi Ljubljane.

Ne morem obnoviti doživetja, ki me je poneslo v bistvo umetnosti. Za katero avtorja pravita: »Umetnost ni nič, če ne poziva k odprtosti. Umetnost ni nič, če prepusti eno samo ped svojega sna. Umetnost ni nič, če ni izvir republike duha«.

In tja sem včeraj šla: k izviru republike duha. Svobodne cone sredi ponorelega sveta. V prostor, ki te obleče v svetlobo, k izviru, ki te napoji z ljubeznijo. V ognjene zublje, ki s strastjo resnice večnosti použije nebistveno, nepomembno navlako nesvobodnega, avtomatiziranega ekonomskega bivanja.

Pritegnila me je ljubezen. Njegova ljubezen. André Velter jo je izpisal v knjigi Skrajna ljubezenPesmi za Chantal Mauduit. Ona, njegova največja ljubezen, brezgrajna ljubezen, »ki je bila čisti čudež in utelešena eleganca«, se je ubila pri vzponu na enega himalajskih vrhov. On pa je pisal: »Da bi se uprl blaznosti, nimam druge izbire, kot da se zaprisežem ritualni usmrtitvi časa. Kajti hočem iti naprej s teboj, tudi brez tebe. Ker bom nadaljeval brez tebe, s teboj, ta vzpon, ki je odvisen samo še od naju.«

Ljubezen do nje, in ona taka, kot je bila, ga je primorala, da izzvan še naprej živim, neukrotljiv/ kot praviš, neizprosen in čist,/ne da bi nad čemerkoli klel.

Strašna strasta knjiga, ki ne govori o teži sveta, temveč njej postavlja spomenik »iz besed sonca in sanj«.

Včerajšnji svetovni dogodek v sicer vse bolj zatohli in provincialni Sloveniji pa je postavljal spomenik poeziji, umetnosti, etiki, ljubezni … Ali bo ta spomenik stal ali padel ni več odvisno od teh dveh pesnikov velikih in predanih, ampak od mene, od tebe, od vsakega izmed nas. Ali se bomo odločili za svetlobo ali za temo, za slavljenje in praznovanje ali za jadikovanje in preklinjanje.

Bomo zmogli presvetliti to posestvo, katerega energije smo, to je zdaj vprašanje. Odgovor sem JAZ, odgovor si TI.