nedelja, 27. april 2014

Beremo z Manco Košir, četrtek, 8. maja, ob 19. uri

Drugi majski četrtek ob 19. uri sklepajo sezono literarni večeri Beremo z Manco Košir v kavarni Union. V četrtek, 8. maja, bo pogovor o posebni knjigi, dragoceni študiji angleške pisateljice Sarah Bakewell KAKO ŽIVETI? ali Življenje Michela de Montaigna z enim vprašanjem in dvajsetimi poskusi odgovora. O knjigi se bo voditeljica pogovarjala s prevajalcem in založnikom Janezom Penco, z novinarko, knjigoljubko Ireno Štaudohar ter jezikoslovcem in glasbenikom (Bossa de Novo) doc. dr. Primožem Vitezom.  

O doživetju biti človek piše Sarah Bakewll: »Misel pisati o sebi, da bi ustvarili ogledalo, v katerem drugi prepoznavajo svojo človeškost, ni od nekdaj. Treba jo je bilo izumiti. In v nasprotju s številnimi kulturnimi iznajdbami ji lahko sledimo do ene same osebe: Michaela Eyquema de Montaigna, plemiča, vladnega uradnika in vinogradnika, ki je v letih 1533 do 1593 živel v pokrajini Perigord na jugozahodu Francije.« Montaigne je nenavaden po instinktu, ki mu je govoril, »da je opazovalec enako nezanesljiv kot opazovani. Obe gibanji sovplivata kot spremenljivki v zapleteni matematični enačbi in rezultat je, da človek ne more najti varne točke, s katere bi lahko karkoli meril. Poskus razumeti svet je, kot bi segal po oblaku plina ali tekočini z rokami, ki so same iz hlapov ali vode, in ko jih skleneš, izpuhtijo v nič.«

Ko beremo Montaignove eseje, imamo občutek, da se prek stoletij srečujemo z resnično osebo. V kavarni Union 8. maja potemtakem ne bomo sedeli trije gostje z voditeljico, temveč pet oseb. Večer, vreden obiska! Vstop je prost.