sreda, 18. december 2013

Govori in izpovej

11491_11620_170x260 Ah, ko bi moški razumeli, kar so vedeli trubadurji nekoč in vedo še danes tisti redki, ki obstajajo. Denimo priljubljeni pesnik Boris A Novak, ki pravi: »Ni ljubezni brez izrekanja ljubezni.« Da o dragem R. M. Rilkeju ne govorim. Od njega se namreč znova in znova učim: »Tu je čas Izrekljivega, tu domovina njegova./ Govori in izpovej. (Deveta devinska elegija)
Ah, ko bi ženske razumele, kar so vedele naše pramatere in vedo še danes tiste redke modre babe, ki obstajajo: Prisluhni in razširi svoj objem. Ogrej z ljubeznijo in ne z besedami.
Prvo se izključuje z drugim in drugo se izključuje s prvim. Kot se pogosto izključujemo ljudje, ker prvi razumemo samo prvo in drugi le drugo. Drug drugega ne prepoznamo, ker znamo govoriti le svoj jezik ljubezni in ne tudi njenega, njegovega.

December je čas, da spregovorimo o naših jezikih ljubezni. Da jaz vprašam tebe, kakšen je tvoj, in ti mene, kakšen je moj. Z besedami ali brez njih. Se pravi z molčanjem in opazovanjem. Z osredotočeno pozornostjo, ki hoče razvozlati govorico drugega do te mere, da bi jo razumela.

Darila so imenitna priložnost za kaj takega. Ker je december čas daril, je to idealen čas za učenje jezikov ljubezni tistih, ki jih imamo radi. In bi jim to radi povedali, pokazali. Dokazali!
Dr. Gary Chapman je slaven ameriški družinski terapevt in njegovo knjigo 5 JEZIKOV LJUBEZNI: Kako pokažete, da ljubite založbe oglašujejo kot »največjo uspešnico vseh časov«. Ko sem knjigo dobila, se mi je zdel trapast naslov, še bolj pa nalepka z oglasom, da gre za največjo uspešnico vseh časov. Kadar me kaj odbije, se brž vprašam, le zakaj mi gre to na živce? Ker to, da mi nekaj ali nekdo gre na živce, je moja osebna stvar, ki ima malo opraviti s tistim nekaj ali nekom, ki mi gre na živce.
In sem knjigo prebrala. Ter ugotovila, da gre za tipičen ameriški učbenik, napisan v diskurzu knjig za samopomoč, ki niso po moji meri – sem pač metafizično blazna in moram občutiti kak presežek, transcendenco. V tej knjigi nobene transcendence, zato pa toliko imanence! Se pravi čisto koristnih spoznanj, ki celo meni, metafizično blazni, niso škodovala, ha, ha.
Na kratko: Po Chapmanu vsak od nas govori različne jezike ljubezni, morda jih obvlada celo več hkrati, ampak en jezik je za posamezen subjekt dominantna govorica. Gospod doktor navaja pet temeljnih jezikov ljubezni. Številka ena: Besede potrditve. Se pravi prijazne besede, besede, besede. Lepe besede. Številka dve: Posvečen čas. Bodi ob meni, bodi z menoj. Čim dlje ob meni in z menoj (in v meni, moj neumesten erotičen dodatek v spomin na mlada zaljubljena leta). Številka tri: sprejemanje daril. Naj se tvoja beseda materializira v nekaj, kar bom lahko prijela, dala nase, kar bom lahko zaužil ali zapil. Praktično rabil ali simbolno uporabil. Številka štiri: usluge. Popravi mi pralni stroj, zamenjaj letne gume za zimske, pojdi po otroka in prinesi hrano iz trgovine, skuhaj kosilo, operi posodo, zlikaj srajco … Številka pet: dotik. Božaj me, nežno me objemi, strastno me stisni k sebi, dihaj vame, zagrabi me, kjer je treba, saj se ve ….
Tako to gre. Najbrž ni težko prepoznati lastnega jezika ljubezni in zelo priročno je, da dragim ljudem razkrijemo svoje spoznanje kratko in jedrnato. Potem morda ne bomo dobivali od tašče vsako leto kuhinjske krpe in spalno srajco, od tasta pa vino, ki ga sploh ne piješ. Od moža bonboniero in od žene vodico za britje, od otrok pa ekološko milo in eterično olje. Sestavite seznam daril, ki so najpogosteje pod božično ali novoletno smrečico kar sami. In predlagajte, da bi bila letos izvirnejša. Kar pomeni samo eno: taka, ki bi spregovorila v vašem jeziku ljubezni.
Kar se mene tiče, prijazno prosim vse, ki radi berete moje kolumne, da mi to govorite čim pogosteje, tiste pa, ki jih ne marate, da diskretno zamolčite to malenkost. Prosim za razumevanje vse čudovite ljudi, ki bi jih rada obdarovala v njihovem jeziku ljubezni, da razumete, ker tega kajpada ne zmorem. Ali nimam dovolj časa ali nimam dovolj denarja ali ne znam skuhati golaža in vampov ali se mi ne ljubi več zgrabiti, kjer je treba, saj se ve … Rada vas imam čez vse, zato boste tudi letos dobili od mene kakšno krasno knjigo oziroma več njih, skrbno izbranih in pretehtanih, da bi ujela z njimi vaš utrip srca, četudi ne bo v sozvočju z mojim. Okusi za knjige so tako različni, kot smo različni ljudje, in o okusih pač ne gre razpravljati, kajne?
Že zdaj vem, da bom podarjala knjigo raperja Roka Terkaja. Zato, ker je naslov knjige Živ! In se ne bi mogla bolj strinjati z Rokovo ugotovitvijo o tem dejstvu, kot se: Zato si se rodil, da bi bil živ!
Poklanjala jo bom tudi zato, ker ima zadnja, petdeseta kolumna v tej knjigi naslov Darilo! V njej dragi mi Rok med drugim zapiše: »Ta (decembrski) čas obožujem, pa ne zaradi svetlečega se okrasja, ampak zato, ker se decembra zaprem v sobo in začnem planirati. Veliki plan za leto 2014! Bojni načrt, bejbi. Moraš ga imeti, če hočeš preživeti. Kdo bom v naslednjem letu, kaj bom dosegel, česa se bom naučil, kako bom razvil svoj karakter, da se bom svetil prav tako kot ognjemet, ki eksplodira na novega leta dan. Bum!«
Dečko rosnih let modro ugotavlja: »Največje darilo, ki ga lahko da človek človeku, je po mojem mnenju – dati samega sebe. Dobro veste, da ko se pogovarjate s sočlovekom, ki je srečen in poln entuziazma, poln norih idej in zamislic, tudi sami postanete kaj hitro taki. Napolni vas optimizem.«
In konča svojo kolumno o darilih z besedami, ki naj stojijo na koncu tudi te kolumne: »Podarite darilo vesolju, lepšega in boljšega sebe, ulezite se pod jelko in recite svojemu partnerju: Dragi/draga, letos sem darilo jaz, boljši/boljša kot kadar koli prej! Ha!«