sobota, 07. december 2013

Beremo z Manco Košir v četrtek, 12. decembra, v kavarni Union

Rok TerkajDrugi četrtek v decembru, 12. 12. ob 19. uri, bo Manca Košir obarvala večer z božičnim sporočilom. Pogovarjala se bo s patrom  dr.Karlom Gržanom, avtorjem vznemirljive knjige Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?, ki je postala kmalu po izidu uspešnica in je že ponatisnjena. O tej knjigi in o svoji sveži srčni zbirki kolumn Živ! bo govoril raper Rok Terkaj, kot p. Karel tudi sam diplomiran teolog. Z njima bo izjemna bralka Zora A. Jurič, ustanoviteljica zdaj že evropsko znanega Pesniškega turnirja iz Maribora. Vstop prost!

Pa še dva odlomka za okus:

Dr. Karel Gržan: “Menim, da ni tako zelo oddaljen čas, ko bo zgodovinska presoja mnoge nas institucionalno verujoče prepoznala za neverujoče, in tiste, ki so bili v svojem strastnem iskanju razglašeni za drzne heretike, pa kot v mistično presežnost zajete verske ‘izkuševalce’, ‘spoznavalce’ – ne sicer ‘dogmatično neoporečne’, pač pa pristno življenjsko čuteče, (…) . Milost, ki pomeni hkrati čar, očarljivost, lepoto in milino, ljubkost. Za svet so čudni, a so čudežni in čudoviti. In samo ti so (u)resnič(e)ni in neustavljivo pritegujejo v (U)Resnič(e)no.”

Rok Terkaj – Trkaj: “Nič, kar si človek nagrabi, mu po smrti ne ostane, beseda lastnik ali bogataš je zgolj iluzija, pravilneje bi bilo reči najemnik. In človek ima v najemu denar zato, da osreči naslednje generacije, pusti okolico v lepšem stanju, kot jo je dobil. In je tu zato, da osrečuje druge, ne da  privošči srečo le sebi, saj bo v istem trenutku ušla skozi zadnja vrata. To so zakoni, ki so višji od tistih, ki si jih izmišljujemo  glavah in na papirju. (…) Resnica je pač resnica, jebi ga. (…) Pomagajte drug drugemu, imejte se radi, pustite napitnino, dajajte in bodite dobri. Čas je.”