nedelja, 17. november 2013

Žareč večer z Ivano Kuzmanović v kavarni Union

BMK, Ivana Kuzmanović, Union, 14. 11. 2013 Minuli četrtek se je v kavarni Union trlo ljudi; polne vse mize, zasedeni vsi stoli, veliko jih je še stalo na hodnikih te lepe meščanske kavarne v srcu Ljubljane. Ker smo govorili o ljubezni. Najprej o tem, kako je pomembno ljubiti samega sebe, ker šele s to ljubeznijo je človek zmožen odpreti naročje za ljubezen do drugih. Kakor znotraj, tako zunaj, je pač večna resnica. Če so znotraj zamera, sovraštvo, jeza, temno nebo, tudi zunaj ne more sijati sonce iz ljudi, ker ga zagrenjen človek preprosto ne vidi in energijsko ne sprejema. Šele občutje polnosti svojega bitja, svojega obstoja, svoje Ljubezni odpre vrata srca drugim, pravi Ivana. Ljubezen z drugim je možna šele takrat, “ko jo odkrijemo v sebi in ko smo jo pripravljeni deliti, ne glede na to, ali nam bo povrnjena. Ljubezen se ne iztroši, z deljenjem se množi!” A tega se je pač treba učiti. “Opazujte se in se učite,” svetuje Ivana. “Vse je proces, vse je gibanje.”
Ivana je na večeru poudarila, kar neradi slišimo, a bomo morali, če se želimo zaceliti v Celovitost in polno živeti samega sebe v tem, kar smo in kakor smo. Takole je rekla, in zapisala v svoji imenitni knjigi Odkar sem se vzljubila, LJUBIM: “Nasprotje Ljubezni je lenoba. Lenoba je tista, ki nam onemogoča premakniti duh in razviti zavest. Lenoba je ta, ki nas drži v oblasti Ega in v spletkah uma. In nič lažjega ni, kot se uloviti v past lenobe, in nič težjega ni, kot se ji vseskozi upirati.”
Naslednji večer BERMO Z MANCO KOŠIR bo v četrtek, 12. decembra, ob 19. uri. Tudi ta bo buhtel o življenja, upanja in ljubezni. Gosta bosta namreč žareči pater Karel Gržan s svojo knjigo Le kaj počne Bog v nebesih, da je na zemlji toliko trpečih, in repar Rok Terkaj, tudi on diplomirani teolog, s svežo knjigo izbranih kolumn iz priloge Ona, ŽIV! Saj, pravi Rok: “Zato si se rodil, d  bi bil živ!” Z nami bo še imenitna bralka Zora A. Jurič iz Maribora, ustanoviteljica zdaj že evropsko znanega Pesniškega turnirja v Mariboru. To bo en lep, žlahten večer, ne zamudite ga!