sobota, 28. september 2013

Ljubezen kot zvestoba spominu ali o nogometu in Marjanu Rožancu

  Danes je oživel v naših srcih, bili smo kot otroci, srečni, da se lahko pogovarjamo o njem, ki ga ljubimo, o Marjanu Rožancu. Slavili smo kar vse hkrati: triindvajsetletnico njegove smrti, zato smo s tremi njegovimi prijatelji Slovanovci položili rože na njegov grob na Žalah  -- ah, kako mi je bilo lepo s  tako krasnimi fanti!, sto letnico nogometnega kluba Slovan, v katerem je bil Marči dolga leta generalni sekretar in tudi predsednik, 37. mednarodni mladinski turnir in hkrati 16. Memorial Marjana Rožanca. Jutri bo finale tega mednarodnega mladinskega nogometnega  turnirja, na katerem letos igrata naša Slovan In Olimpija, pa fantje iz Srbije, Hrvaške, Bih in celo iz Madžarske. Pridite navijat, uresničil se vam bo svetopisemski stavek: “Bodite kakor otroci in vaše bo nebeško kraljestvo.” Milo mi je bilo pri duši, ko je okoli  9. ure zjutraj na Slovanovem nogometnem igrišču zadonela njihova himna in jo je z ramo ob meni poslušal njen avtor in pevec, dragi Perči Gnušči, se pravi Pero Lovšin, Pankrti. Imava podobne spomine in nekaj skupnih na najino mladost in na velikega Slovanovca Marjana Rožanca. Se pravi, da skozi naju teče ista ljubezen … Kot skozi Kitića, ki me je povabil, da sem imela čast nesti s Slovanovo ekipo rože na Marčitov grob. In se zavedala na globoko: Ljubezen je močnejša kakor smrt. Govorili smo namreč o ljubljenem Rožancu z živostjo, s katero lahko govorimo le o najbolj živih. Zvestoba spominu nanj je ljubezen, ki ne mine…

Ker je nogomet najbolj pomembna stranska reč na svetu in ker je Rožanc o nogometu pisal tako, kot ni pisal na Slovenskem nihče drug, saj je napisal znameniti esej o nogometu z naslovom MAŠA DVAJSETEGA STOLETJA, poglejte nogometne novice na spletni strani NK Slovan, tole spodaj je od tam., In imejte v srcu misel Emmanuela Mouniera, Rožancu dragega personalističnega filozofa, s katero je ljubi Marči začel svojo nogometno mašo: Strahovit shoot je prvi zamah proti zvezdam, najboljše sredstvo, da razgibamo zrak okrog našega preveč zaprtega notranjega življenja.

37. MEDNARODNI MLADINSKI NOGOMETNI TURNIR

16. Memorial Marjana Rožanca

28. in 29. september 2013

Športni park Kodeljevo in Športni park Ljubljana, 28. september, Športni park Kodeljevo, 29. september

Ob stoletnici delovanja Nogometnega društva Slovan, bomo ponovno organizirali Mednarodni mladinski nogometni turnir v spomin na slovenskega pisatelja in nekdanjega sekretarja ND Slovan Marjana Rožanca. Prvi mladinski nogometni turnir, ki se je nekoč imenoval po narodnem heroju Miru Maksu Percu, smo organizirali že leta 1969. S tem imenom je bilo organiziranih 21 turnirjev. Letošnji turnir bo 16. z imenom Marjana Rožanca, skupno pa 37.. Nekoč je bil to eden največjih mladinskih nogometnih turnirjev v tem delu Evrope. Na njem so sodelovali Ajax (trikratni zmagovalec), Bayern, Ferrencvaroš, Dinamo Tbilisi, Slovan Bratislava, Nottingham Forest ter številni klubi iz Francije, Italije, Avstrije, Nemčije, Češke in Slovaške. Na turnirju so sodelovali tudi najboljši klubi iz takratne Jugoslavije: Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda, Partizan, Željezničar, Sloboda Tuzla.