petek, 14. junij 2013

Ko skrivnost začara mala in velika srca

Ona  Danes je bil za stoletno starko, podružnično šolo Bilje - OŠ Miren pri Novi Gorici, čaroben dan. Tak je bil tudi za vse nas, ki smo prišli v to milo lepo zeleno in tiho dolgo vas, zavili po vrtčevskem igrišču s starimi sadnimi sortami na dvorišče gospe šole in zagledali pisanost, ki nas je uročila. Na ograji razstavljene številne čudovite otroške risbe, grozdi balonov nad njimi, na tla so sedali razigrani otročaji, stali so odrasli s šopki rož in vlažnih oči, fotograf Mavric Pivk je brusil svoje oko in nastavljal aparat, novinarka ONE Katja Cah je presenečena hodila od enega do drugega in lovila sapo, jaz pa sem kar stala, debelo gledala in se objemala z vsemi, ki so mi prišli radostni stisniti roko.

Simpatična ravnateljica je povedala, da so skovali zaroto molka, se pravi, uklenili usta vseh otrok in njihovih staršev, vseh učiteljic, župana in sploh vsakogar, ki je stal to dopoldne na šolskem dvorišču, vedoč, zakaj je tam. Čakali smo učiteljico, ki jo je ravnateljica poslala na ogled razstave in ji naročila, naj bo lepo oblečena, saj bo danes ob 12. uri skupinsko fotografiranje. Ko se je učiteljica vrnila z razstave, je fant s trobento glasno zaigral dobrodošlico, mi vsi pa smo začeli vpiti in ploskati. Učiteljica ni nič razumela, presenečena je pozdravila mamo, očeta in očarljivega moža, ki jo je gledal s široko razprtimi toplimi rjavimi očmi. Ljubezen je vela tako otipljivo vse naokoli, da bi jo lahko lovili v svoja naročja kot metulje, ki so tudi prišli na obisk. Oni so vedeli, da je praznik.

Učiteljica je sedla med svoje učence in posluša, za kaj gre: Za akcijo Delove priloge ONA in civilne iniciative Kakšno šolo hočemo, ki je letos dosegla skoraj 900 glasov za naj učitelja/učiteljico leta 2012/13. In zmagovalka je ….NIVES ZELENJAK. Ona je še kar globoko dihala in okroglo gledala … Počasi je dojela, da je zmagala na vseslovenski akciji za najboljšo učiteljico/učitelja leta in da je prireditev namenjena njej. Otroci so ji prebrali ganljivo pesmico, s katero so opisali svojo ljubo učiteljico, potem so z njo vred plesali, imeli smo govore mnogi, jokali smo pa vsi, šmrk, šmrk … Tako ganljivo je bilo. Nives je dobila desetine šopkov rož, ček za 1000€ od Dela in nalašč zanjo naslikano živobarvno platno pomembnih simbolov – sova, knjiga, globus, luna in sonce, šestilo in ravnilo … --- za šolo življenja našega vsakoletnega donatorja, slikarja DENISA STARIČA, pa ogromno torto so napekli naši naj učiteljici in mož je odprl šampanjec in ….

…in toliko lepega je bilo, da ne zmorem ubesediti. Najbolj pa smo se čudili, da nihče, niti mož, ki ga je včeraj zvečer že hudo srbel jezik, niti ravnateljica, ki spati ni mogla -- kaj pa če bi ji povedala, je razmišljala -- noben otrok in noben starš ni razklenil skrivnosti današnjega slavja. Zato je bilo vse še bolj praznično in pravljično. Nepozabno! Podrobneje o vsem boste lahko brali v ONI, zgoraj pa je fotka za okus in veselje.