sreda, 19. junij 2013

Brigade modrih pri MATIJI

foto: Janez Platiše

Včeraj se je predstavil nov program platforme MATIJA, te izjemne mreže za informiranje starejših o storitvah, ki jih nujno potrebujejo. MATIJADELA je super, super, platforma povezuje upokojence, ki želijo še delati, in delodajalce, ki potrebujejo znanje in izurjene roke seniork in seniorjev. O vsem tem piše na spletni strani MATIJA, pa na strani seniorji.info. Naj vam le predstavim idejo, ki je zrasla na zadnjem srečanju Beremo z Manco Košir v kavarni Union, kjer smo se ob prebiranju navdihujoče knjige p. Anselma Grüna ŽIVI ZDAJ! domislili, da bi tudi pri nas potrebovali kaj podobnega, kot imajo v Nemčiji. Namreč rezervne babice in dedke, ki pomagajo mladim družinam brez starih staršev nimajo ali pa so ti preveč zaposleni, in še vrsto drugih reči bi lahko počeli  radoživi in po srcu mladi upokojenci. Kako bi jih poimenovali, smo se vprašali, in moj notranji glas mi je poslal na ustnice ime: Brigade modrih. Tako je MATIJA posvojil idejo, na kateri bomo skupaj delovali. Brž se prijavite tisti, ki bi radi bili v naši brigadi modrih, Matija vas čaka! Ambasador našega novega gibanja je priljubljeni igralec Janez Hočevar – Rifle. Ki razume, kaj pomeni biti zaposlen dedek, pa bi kakšen rezervni presneto prav prišel. Tudi jaz iščem rezervno babico, ki me bo nadomestila, kadar bo vsega preveč, denimo uresničevanja ideje modrih brigad.

Brigade modrih tvorijo prostovoljke in prostovoljci v (praviloma) tretjem življenjskem obdobju, torej stari od 65 let naprej, ki želijo svojo energijo in veselje podeliti s tistimi, ki potrebujejo pomoč. Gre predvsem za mlade družine z majhnimi otroki, ki nimajo babic in dedkov, in z delom prostovoljk/ prostovoljcev iz Brigade modrih dobijo začasne nadomestne babice in dedke za čuvanje otrok. Z otroki se igrajo, jim berejo, jim pomagajo pri domači nalogi in šolskih projektih, jih vozijo na obšolske dejavnosti, itd..Člani Brigade modrih opravljajo tudi druge vrste prostovoljnega dela: obiskujejo bolne v bolnišnicah in na domu kot družabniki, gredo v trgovino za tiste, ki tega sami ne zmorejo ali ne utegnejo opraviti, berejo »vnukom«, bolnim in osamljenim, jih spremljajo na kulturne prireditve (na koncerte, v gledališče, na razstave), k frizerju, pedikerju in še kam po potrebi, ki ne posega v za zdravje odločujoče procese. Tako člani Brigade modrih kot uporabniki njihovih storitev na portalu MATIJA poročajo o svojih izkušnjah, kar omogoča transparentnost povezovanja in delovanja.

Pokličite MATIJO, 080 10 10, pojdite na njihovo spletno stran – je tule med priporočanimi – in bodite pionirji nove oblike medgeneracijskega povezovanja, hura!