četrtek, 07. februar 2013

Povabilo Mancam na moj 65. rojstni dan

Ko sem bila majhna, sem bila nesrečna in žalostna, da sem Manca. Ni nič zaleglo, da me je ljubi oče tolažil, naj bom ponosna na to ime, saj je Manica glavni lik v prvem slovenskem romanu, Desetem bratu Josipa Jurčiča. Takrat me to ni brigalo, pomembno je bilo le, da ne poznam nobene Mance. Ja, teto s cekarjem, Manico Komanovo, sem kdaj poslušala po radiu, a ona je dekletce plahe in sramežljive sorte samo še dodatno prestrašila, kako grozno ime imam.

V življenju je sto odstotno samo dvoje: da bomo vsi umrli in da se vse nenehno spreminja. Tako se je sčasoma spremenil tudi moj odnos do imena Manca. Ko so mi začeli fantje pisati prva ljubezenska pisemca Draga Manca, je bilo to tako lepo brati, ah … Ko pa je Manca postala znana slovenska manekenka, sem bila že iz hudega. Največja sreča je Manco doletela, ko je na imenitnem puljskem filmskem festivalu leta 1967 gledala ogromne – več metrske! -- plakate filma BREZA z imenom glavne igralke Mance Košir. Zdaj sem bila na konju. In sem si v srcu tiho rekla, da bom pomagala deklicam s podobno žalostno usodo, ki so jim mame in očetje dali to nekdaj tako redko -- in danes povsem običajno tudi po moji zaslugi – ime: Manca.

V torek, 5. marca letos, bom imela 65 let in to je čas, ko me svet prizna za staro gospo. Pri 65-tih se lahko že vpišem na čakalno listo za dom starejših občanov, tudi popusti so ponekod kar ugodni. Prav mi bodo prišli, kajpada. Ker starost terja od nas, da vrnemo, kar smo v mladosti in zreli dobi dobili, sem se odločila, da praznujem svoj 65. rojstni dan z vsemi Mancami, ki bodo lahko in bodo hotele priti na slavje Manc z vse Slovenije. V ljubi mi kavarni s pomočjo revije JANA.

KJE? V Kavarni Union na Miklošičevi ulici v Ljubljani.

KDAJ? Kot rečeno, na moj rojstni dan, v torek, 5. marca, 2013. Ob 15. uri. Rodila sem se ob 15. 20, torej bomo takrat nazdravile vse zbrane Mance s šampanjcem, juhej!

KAJ? Pogovor, kajpada. Bom vabila Mance (ali pa njihove starše, če bodo Mančice še premajhne) pred mikrofon, da bodo povedale zgodbo o svojem imenu. Kar bo beležila naša priljubljena družinska revija JANA, na katere naslovni strani je bila Manca Košir večkrat, med platnicami pa pogosto v različnih vlogah in ob najrazličnejših prigodah. Tale mancasta bo gotovo fletkana, se je že veselim!

Prosim vse, ki tole berete, in ste Mance, pridite! In tisti, ki niste Manca, pa kakšno Manco poznate, povabite jo, naj se nam pridruži. Živo bo, radostno, juhej!