petek, 22. februar 2013

Čarobna knjiga o moči življenja za velike in male

»Ljudje nimamo moči, da bi spreminjali poti življenja, zato se moramo naučiti sprejemati. Dobro in slabo. Nihče si ne želi bridkih solz, a so del naših življenj. Tudi najmlajših. Kako se otrok sooča s svetom, ki je še včeraj ponujal neizmerno družinsko veselje, danes pa prisiljen nasmeh in neizmerno žalost v očeh? Kako mu pomagati na poti, kjer žalosti ni mogoče meriti? Imajo otroci na voljo dovolj strokovne pomoči, tolažeče rame, ko se soočijo z izgubo?« piše na vabilu za novinarsko konferenco o čarobni knjigi Mala Sončna Žarkica in zajčja družina (Maribor: Ozara Slovenija, 2012), o kateri sem napisala:
»Že dolgo namesto rož prinašam knjige v dar, da bi z njimi obdarovancem povedala: Rada vas imam. Odkar me je našla milo lepa knjigica Mala Sončna Žarkica in zajčja družina, sem z njo obdarila že številne. Enako so je veseli malčki kot najstniki, pobožajo jo odrasli in starim navlaži oči. Ker je pripoved o zajčji družini, ki je izgubila očeta, tako topla in sočutna, in so ilustracije tako nežne, da vsi postanemo kakor otroci in je naše nebeško kraljestvo. Srce postane čisto in v njem je dovolj prostora, da smo lahko žalostni in zaskrbljeni, ljubeči in veseli. Svetloba občutenih ilustracij nas poboža in zaradi nje zaupamo, da je življenje večno in da smrt nikogar ne ugrabi iz našega sna. Čas teče, kot regratove lučke mehko letijo, letijo … Kam? Naj to ostane skrivnost, pomembno je, da zmoremo tukaj in zdaj ujeti dih bližine, varnosti in ljubezni, brez katerih nam leteti ni.
Čarobna je ta knjižica, tako nežna in krhka, a hkrati trdna v zemeljski stvarnosti in mehka v tistem, kar jo dela presežno. V njej je vse, kar je bistveno za razumevanje življenja in minevanja. Za raznolika čustva in svet sanjanja. Ker je Mala Sončna Žarkica preprosta majhna napisana in narisana zgodba o največji reči. O Ljubezni. Ki je močnejša kakor smrt.«

Predstavitev knjige Mala Sončna Žarkica in zajčja družina -- napisal jo je Christof Lehmann, občutljivo ilustrirala in oblikovala nadarjena Maja Čuk -- bo pospremila novinarska konferenca v torek, 26. februarja 2013, ob 11. uri v Hiši sanjajočih knjig (Trubarjeva 29) v Ljubljani.

Na njej bodo o knjigi spregovorili:
Manca Košir, publicistka
Anka Zavasnik, klinična psihologinja
Maja Čuk, avtorica ilustracij, oblikovalka knjige in nosilka projekta
Tanja Velkov, predstavnica društva Ozara Slovenija
Prijazno vas vabim, da se predstavitve udeležite, in odidete iz lepe knjigarne založbe Sanje z zajčkom v milo lepi knjigici in lastnem žepu.