petek, 21. december 2012

Tone Pavček sporoča

Praznični čas je čas površnih stikov in plehkih dotikov, a tudi čas najglobljih premislekov in srčnih želja. Moj poštni nabiralnik je vsak dan poln enih in drugih, enako elektronski naslov. Zdajle sem dobila prelepo Pavčkovo sporočilo, ki je tako resnično, tako živo, da kar slišim dragega prijatelja Toneta Pavčka, kako nas spodbuja, naj zaupamo in verujemo. Na današnji dan, 21. decembra 2012, ko se ima čez deset minut zgoditi solsticij in rojstvo Luči, naj Tone za vse nas z neba zagrmi:

“Ne verjemite njim, ki vam pravijo: Ta svet je grozen, grob, grd. Ni res. Res je, da je lahko še hujši. Toda za vas je to vaš edini svet, edini, ki v njem živite, da se v njem udomite in ga v dobrem naravnate po svoji podobi.
Ne verjemite tudi njim, ki vam pravijo: Življenje je trdo, trpko in težko. Ni res. Res je, da je lahko še hujše. Toda za vas je to življenje edino, enkratno in neponovljivo. ...Vaše je, da iz njega naredite vse, kar je v dobrem mogoče.
Ne verjemite komurkoli in karkoli. Verjemite pa, če morete, moji zgodbi:
Nekoč, pred leti, ko me je kot strela z jasnega zadelo hudo, mi je star mož, živi modrec, dejal:
'In nikar se odslej ne boj življenja!'
Tako zdaj jaz govorim po njem podobne besede za vas: "Ne bojte se življenja! Naj pljuska v vas z vso silo in v vse žile, naj vas nese ali zanese, le ne pustite, da vas spodnese. In imejte ga radi, da bo tudi ono, življenje, imelo rado vas!"