petek, 17. avgust 2012

Juhu, starejše ženske smo nov trend!

Pa sem dočakala! In to še za časa svojega mladostnega življenja, hura! Dočakala, kar kot ambasadorka radostnega staranja govorim že nekaj let, kar prepričujem posamezne slovenske trgovce in sploh vsakega, ki me hoče poslušati. Dočakala sem, da smo – v tujini, Slovenija spet zaostaja za bog si ga vedi koliko let – starejše ženske nov trend.
Naj takoj na začetku razčistim, zakaj smo v trendu samo starejše ženske. Ker so moški itak že vso zgodovino! Starejših samskih moških nihče ne sprašuje, zakaj se niso poročili in nimajo otrok, oni pač imajo pravico do take izbire, ženske neporočene pa kot da nismo »normalne«, če smo brez moža oziroma stalnega partnerja, če pa še otrok nimamo, smo pa sploh »suha veja na narodovem telesu«, kot se je pred leti senzibilno izrazil o homoseksualcih znan zdravnik, sicer strokovnjak za etiko in medicinsko deontologijo … Da imajo starejši moški veliko mlajše žene in ljubice, se družbi in medijem nikoli ni zdelo vprašljivo. Sama drugujem z najljubšim očetom prve hčere, katerega hči je enako stara kot najina vnukinja, in se vedno znova razveselim hčerkice najljubšega drugega očeta mlajše hčere, ki je stara toliko kot sin njegovega prvega sina. Si pa ne znam zamisliti obratnega položaja, namreč sebe v enaki vlogi, he, he …


Zdaj pa k dokazom, da smo starejše ženske trendi. Priv dokaz: obstajamo. Obstajamo ženske, ki ne hodimo pod nož estetskih kirurgov in nam injekcije botoksa ne polnijo povešenih lic. Obstajamo ženske, ki staranja ne umevamo kot katastrofe, temveč kot naravni proces. Ker nam vid zaradi starosti in živahnega gledanja okoli sebe in v svet slabi, niti ne opazimo novih in novih gub, nabranega podbradka, harmonike na vratu, povešene nadlakti in zgubane kože na bedrih. Vse to uspemo zagledati kdaj pa kdaj, ko hitimo z očali na nosu mimo ogledala in se pogledamo vanj mimogrede: »O? Že toliko novih se vas je nabralo? Pozdravljene, prijateljice gubaste! Se mi vidi, da imam zanimivo, polno in intenzivno življenje!«, jih objamemo z očmi in šibamo dalje.
Ena mojih najljubših iz te sorte bab, ki ne tarnamo (ob tej kolumni je nujno ponovno branje spodbudne, očarljive knjige psihiatrinje Jean Shinoda Bolen s tem naslovom!), je pevka, plesalka, družbena aktivistka, duhovna iskalka, popotnica, pisateljica, žena in ljubica, slavna filmska in gledališka igralka Shirley MacLaine. Rojena je 24. aprila leta 1934, česar ni nikoli (za)tajila. Postavo ima uau, kot sem brala, spet pri frizerju, povzetek nekega njenega intervjuja v majski Lady, »ni ne preveč vitka ne preveč okrogla.« To je zdaj moja najljubša definicija primerne postave za naša leta, hvala punce iz Lady!
Oseminsedemdesetletna navihana pegasta Shirley pravi: »Nisem požeruh, vendar sovražim stradanje. In če izvzamem telesne omejitve, uživam v staranju.« Nisem še zasledila v množičnih medijih take izjave o uživanju v staranju od kakšne naše zvezde. Obratno! Pripovedujejo, kaj vse so že naredile in kaj še bodo, da se ne bodo (po)starale, kažejo s pomočjo trenerja in napornih treningov izklesano telo, napet obraz … Pač niso v trendu. Ne one ne naši mediji. Upokojitev pa ni za Shirley, ne za nobeno od nas, netarnajočih bab: »Upokojitve preprosto ni v mojem slovarju. Na srečo sem prišla v leta, ko lahko igram ženske, ki se ne spominjajo, kaj morajo reči, ki se zaletavajo v pohištvo, in to počnem tudi v resnici,« se smeji. Se znati smejati na svoj račun je namreč najboljši eliksir za mladostno in radoživo starost, in seveda (zato) sodi v novi trend.
Drugi dokaz: Oglaševalska industrija, ki je, opazujoč strmo naraščanje števila starih ljudi, naročila eni največjih zaslužkaric na svetu, kozmetični industriji, naj začne izdelovati kreme za starejše. A da smo jih že imeli? Nismo! Doslej so kreme za štirideseta leta že proglašali kot pomoč pri negi zrele kože, so prišli do petdeset in konec, naprej ni bilo misliti, da bi še katera od nas rada zapravljala za čarobne lončke, ki itak pomagajo bolj kot placebo in ne kot znanstveno dokazano dejstvo. Zdaj pa jih imamo, kreme za sedemdesetletnice (in več)! Sem videla oglas v ženski reviji pri frizerju na lastne oči, bil je, se mi zdi, celo v slovenščini, tako da pri zbujanju potrošniških nagnjen očitno ne zaostajamo. Velja kot pribito: če želite vedeti, kaj prihaja v modo in kaj je oziroma bo trend, glejte in berite oglasna sporočila! Najboljša iz tim. razvitega zahodnega sveta, kajpada.
Kronski dokaz: Starejšim ženskam se je poklonila prestižna svetovna revija Elle, in v nemški izdaji posvetila novemu trendu več strani. V rubriki ELLE TREND THEMA imamo pod naslovom Stilvoll älter werden (delovni prevod Starati se s stilom) vrsto fotografij starejših dam, ki so videti imenitno. Čez celo stran je objavljena fotografija zelo stare gospe, okrog sto let mora imeti, okoli vratu čudovito biserno ogrlico, na glavi ogromen klobuk, preboden z zlato iglo s perlo na konici, roke pa … Roke pa kot drevesna korenina! Sedi v elegantni mali črni obleki na starinskem stolu in poleg nje mlad mož intelektualnega obraza z očali. Prodajalec klobukov? Pravnuk? Morda plačani spremljevalec, ki je gospo pospremil v trgovino s pokrivali in ji zdaj pomaga pri težki odločitvi, kateri klobuk ji najbolj pristoji, koliko naj jih kupi? Besedilo se, kakor se Elle priliči, ukvarja z oblačili, ki jih fotografirane dame pogumno nosijo in so v njih videti odlično: od elegantne klasike do tigraste jakne in enakega malega klobučka na glavi okroglejše vesele blondinke z atraktivnimi sončnimi očali.
»Starejši nosijo to, kar jim je zares všeč, neodvisno od trendov,« razlaga znani bloger in fotograf Ari Seth Cohen, ki portretira modne individualistke nad petdeset. Ari pravi, da ga inspirira njegova stara mati, ki fascinira z žarenjem svoje energije in modrosti. Ne drži, da ljudje po sedemdesetem, osemdesetem ali devetdesetem letu niso več aktivni in mladostnega videza. Leta s tem nimajo opraviti, temveč veselje do življenja in zato tudi do oblačenja. V določenih oblačilih smo namreč lahko videti deset let mlajše ali pa deset let starejše in to je fenomen, s katerim se ukvarjajo v tej rubriki. Tega pa nisem prebrala, ker imam svoj lastni stil in mi ni mar, kaj si o njem mislijo drugi. Jaz se počutim udobno, veselo in včasih malce kičasto, kar poživi sivino kakšnega težkega dneva. Proti sitnobi in tarnanju si moramo pomagati na najrazličnejše načine in živahnost oblačil je ena od dobrih možnosti.
Za konec pa javna ponudba: Z veseljem promoviram novi trend radostnega staranja tudi kot fotomodel. Če sem s tem delom že začela svojo raznoliko kariero, zakaj je ne bi še sklenila? Najbrž ena redkih na svetu, ki bi se v modnih žurnalih pojavila zelo mlada in, hk, hm, zelo primerno stara. Sto let in čez ni ovira, ponudbe pričakujem, časa zanje je na pretek!