četrtek, 24. november 2011

Vili Ravnjak: Lotosov cvet nad vodno gladino

Živimo v težkih, prelomnih časih. Stara civilizacijska paradigma se sesipa in njeni poslednji ostanki klatijo z repom tudi po deželi Slovenski. Kot bi umiral zmaj z odsekano glavo, rep pa še kar udriha po dolgem in počez ... Rojeva se drugačen svet, v katerem bo evolucija DUHA pomembnejša od nebrzdane gospodarske rasti.

Pohlep peščice bogatih finančnikov in lastnikov multinacionalk je v spregi s pokvarjenimi politiki uspel uničiti milijone ljudi, ki tonejo v revščini, dojenčki umirajo, lakota in žeja se plazita tudi v kraje, kjer ju prej ni bilo ... Uničeno je ozračje, izumirajo rastlinske in živalske vrste, grozi propad sveta. A jaz zaupam, da je na svetu že veliko ozaveščenih ljudi, ki zmorejo ustaviti propadanje in podpreti trajnostni razvoj lokalnih okolij in s tem vsega sveta. Zaupam, da nas je vse več tudi v Sloveniji. Predpogoj za drugačen svet je SPREMEMBA.

A najprej sprememba samega sebe
v duhovno ozaveščeno bitje. Zato je vprašanje duhovnosti danes vprašanje par excellence -- vprašanje prve vrste. Na knjižnem sejmu se bomo v soboto, 26. novembra ob 13. uri pogovarjali prav o tem, o duhovnem življenju. Ne o tistem vzvišenem, oddaljenem, kakršnega si predstavljajo mnogi.

Duhovnost se izkaže in pokaže v medsebojnih ODNOSIH, živa je lahko najbolj v vsakdanjem življenju.

Za naš pogovor bo izhodišče dragocena nova knjiga Vilija Ravnjaka LOTOSOV CVET NAD VODNO GLADINO (Založba Pivec 2011), sestavljena iz dveh delov. V prvem avtor pripoveduje zgodbe o duši, ki se ponovno uteleša, v drugem pa so zbrani Ravnjakovi imenitni eseji z nadnaslovom DUHOVNI IZZIVI IN PROTISLOVNJA ŽIVLJENA. Prisrčno vabljeni v debatno kavarno na Knjižni sejem v Cankarjev dom v soboto ob 13. uri!