nedelja, 06. november 2011

Mircea Eliade: Joga

Vabimo vas na predstavitev monografije romunskega avtorja

Mircea Eliadeja: Joga

V četrtek, 10. novembra, ob 20.00, v prostorih čajnice Slamič na Kersnikovi ulici v Ljubljani.

Knjigo bosta predstavljali prevajalka Jedrt Maležič ter avtorica spremne besede Tina Košir.

Po predstavitvi sledi pogovor in sproščeno druženje v čajnici.

Joga predstavlja izhodišče sodobnega evropsko-ameriškega razumevanja kompleksnega sistema joge. Knjiga je v angleščini izšla leta 1958, v času dozdevnega raztapljanja zahodnjega kolonializma in orientalizma, kar je avtorju omogočilo nepristranski vstop v indijsko misel. Monumentalno delo je v slovenščino prevedla Jedrt Maležič, spremno besedo pa je napisala Tina Košir, ki svoja srečavanja z Eliadejem zaključuje z mislijo:

»Eliadejeva 'enciklopedija' o jogi je bogata in barvita freska [...]. Je knjiga, ki osupne in začara.«

Mircea Eliade: Joga
Študentska založba/Zbirka Koda
Prevod: Jedrt Maležič
Spremna beseda: Tina Košir
Obseg: 457 strani

Romunski religiolog, filozof in zgodovinar Mircea Eliade (1907-1986) je bil tvorec pomembnih pojmov in paradigem religiologije, ki so referenčne še danes. Vplivna je predvsem njegova razdvojitev človekove realnosti na sakralno in profano ter vpeljava ideje večnega vračanja, ki služi razumevanju funkcije in statusa mitov in ritualov. Je tudi avtor več literarnih del. V slovenščino so prevedena: Kozmos in zgodovina: mit o večnem vračanju (1992), Zgodovina religioznih verovanj in idej (1996), Romuni: kratka zgodovina (1998).

Joga ni le rezultat popisovanja zgodovine določene religije, temveč predvsem zajem teorije in prakse religioznih življenjskih izkušenj. Monografijo, ki jo številni poznavalci štejejo za temeljno delo o jogi, bi moral v roke vzeti vsak posameznik, ki ga ta obsežni holistični sistem tako ali drugače zanima. 

Na dogodku bo knjiga na voljo po posebni promocijski ceni.

Vabljeni!

Študentska založba